Anslutning, taxor och avgifter
VA-kollektivet
En fastighet som ansluts till den kommunala VA-anläggningen ansluts även till i VA-kollektivet. VA-kollektivet utgörs av de fastigheter som är anslutna till det kommunala ledningsnätet och är finansierat av de avgifter som abonnenterna betalar in. VA-kollektivet följer självkostnadsprincipen vilket innebär att verksamheten inte får gå med vinst eller förlust. VA-huvudmannen (kommunens) uppdrag är att förvalta anläggningarna och se till att självkostnadsprincipen följs.
Anläggnings- och brukningsavgift
När en fastighet ansluts till det kommunala ledningsnätet kan man säga att denna köper in sig i VA-anläggningen genom att betala en anläggningsavgift. Anläggningsavgiften är en engångsavgift som täcker fastighetens andel i kostnaden för ordnandet av VA-anläggningarna samt arbetskostnaden för inkoppling. Fastighetsägaren måste sedan betala årliga brukningsavgifter för vattenförbrukning samt fasta avgifter som finansierar underhåll av anläggningarna. De avgifter som ska betalas står i VA-taxan som är antagen av kommunfullmäktige.
Anslutning inom verksamhetsområdet
Kommunen är skyldig att ansluta alla fastigheter som ligger inom verksamhetsområdet. Inkoppling på det kommunala nätet sker då vid förbindelsepunkten som är i närheten av tomtgränsen.
1. Skicka in en servisanmälan
Varje gång man bygger nytt, bygger om eller bygger till en fastighet inom det kommunala verksamhetsområdet för VA, ska du lämna in en anmälan till VA-enheten. Anslutning till VA-nätet får inte ske innan anmälan är inlämnad.
För att vara säker på att din fastighet blir inkopplad när du önskar, behöver vi ha din servisanmälan i god tid.
2. Förbindelsepunkt till fastigheten
Kommunen handlägger servisbeställningen och upprättar förbindelsepunkt vid tomtgräns om din fastighet ligger inom det kommunala verksamhetsområdet för vatten och avlopp. Förbindelsepunkten är den punkt där fastighetens vatten- och avloppsledningar kopplas in till den allmänna VA-anläggningen.
I förbindelsepunkten övergår det allmänna (huvudmannens) ansvar till fastighetsägaren och det är fastighetsägaren själv som bekostar byggandet av egen servisledning till den av huvudmannen beviljade förbindelsepunkten.
Det är du som fastighetsägare som äger och därmed är ansvarig för framtida underhåll av egen servisledning.
3. Betala anslutningsavgift
Efter att förbindelsepunkten är upprättad skickar kommunen en faktura med anslutningsavgiften till dig. Anslutningsavgiften är en engångsavgift för att ansluta din fastighet till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Vattenmätaren sätts inte upp förrän anslutningsavgiften är betalad. Anslutningsavgiften beror på vilka vattentjänster din fastighet ansluts till samt vilken typ av byggnad det är.
4. Installation av vattenmätare och inkoppling av vatten
Varje fastighet ska ha en vattenmätare som mäter den aktuella vattenförbrukningen, och innan vattnet släpps på måste du som fastighetsägare förbereda så att en vattenmätare kan installeras genom att ordna en mätarplats. Kommunen äger, sätter upp, byter ut och kontrollerar vattenmätaren. Ta kontakt med VA-enheten för installation av vattenmätare.
När du har betalt anslutningsavgiften kommer vi och monterar din vattenmätare. Vattenmätaren är kommunens egendom och du som fastighetsägare är ansvarig för att vattenmätarplatsen är lättåtkomlig för avläsning, kontroll och byte och att mätaren skyddas mot frost- och värmepåverkan. Väggparti och golv bör tåla spill och läckage av vatten.
Anslutning utanför verksamhetsområdet
Om din fastighet ligger utanför verksamhetsområdet och du är intresserad av att ansluta denna kontaktar du VA-enheten (vatten- och avloppsenheten). Vi bedömer då om anslutning kan göras utan att det påverkar de kommunala anläggningarna negativt, samt utser en lämplig förbindelsepunkt. Kommunen har ingen skyldighet att ansluta en fastighet utanför verksamhetsområdet och kan alltid avböja en ansökan.
Avtalskund
Om du har en fastighet som ligger utanför verksamhetsområdet och vill ansluta dig till det kommunala vatten-och avloppsnätet behöver vi teckna ett avtal. Avtalet innebär att abonnenten har samma skyldigheter som en abonnent inom verksamhetsområdet. Avtalskunden får precis som abonnenten inom verksamhetsområdet en förbindelsepunkt att ansluta sina ledningar till.
Skillnaden kostnadsmässigt kan vara att fastigheter som ligger inom verksamhetsområdet har en förbindelsepunkt nära tomtgräns medan en fastighet som ligger utanför verksamhetsområdet blir hänvisad till en förbindelsepunkt. Ledningarna från förbindelsepunkten till fastigheten tillhör fastigheten vilket innebär stora kostnader om fastigheten skulle ligga en bit från verksamhetsområdet.
Fakturering
I VA-taxan står det vilka kostnader en ansluten fastighet ska betala per år. Det är en förbrukningsavgift för varje kubikmeter förbrukat vatten samt fasta avgifter. De fasta brukningsavgifterna anges som årsavgifter men delas upp i fyra delar och debiteras därmed varje kvartal. Förfallodag för fakturorna är 30 mars, 30 juni, 30 september och 30 december.
Fastighetsägare avgiftsskyldig
Det är fastighetsägaren som står för abonnemanget på en fastighet och är skyldig att betala de avgifter som är relaterade till anslutningen. Skulle fastigheten hyras ut bör ägaren vidaredebitera VA-avgifterna till sin hyresgäst då det är fastighetsägaren som kvarstår som betalningsskyldig. Om fastighetsägaren skulle ändra faktureringsadress till hyresgästens adress och denna inte betalar sina räkningar är det ändå fastighetsägaren som är betalningsskyldig.
Ägarbyte
Om du har sålt en fastighet som är ansluten till kommunalt VA ska du anmäla ägarbytet till samhällsbyggnadsavdelningen senast 14 dagar innan detta sker. Risken är annars att du blir debiterad för avgifter som den nya ägaren rätteligen skulle stå för. Du måste uppge fastighetsbeteckning när du kontaktar samhällsbyggnadsavdelningen på telefonnummer 0573-141 00.
Relaterade dokument
Kontakt
-
VA/Renhållning
0573-14137 varenhallning@arjang.seBesöksadress
Storgatan 66
Postadress
672 29 Årjäng
-
Hans-Peter Dahlgren
VA- och renhållningschef
0573-139 34 hans-peter.dahlgren@arjang.seBesöksadress
Storgatan 66
Postadress
672 29 Årjäng