Enskilt vatten

Vattenkran och gals

Du kan vända dig till kommunens bygg- och miljöenhet om du har frågor angående brunnsvatten eller vattenanalyser.

Provtagning

Bygg- och miljöenheten utför inga vattenprovtagningar, utan hänvisar till de analyslaboratorier som finns på marknaden. Vattenkvaliteten kan förändras utan att du märker det. Även om du tycker att vattnet är bra i din brunn, och inte misstänker något problem, är det en god idé att kontrollera vattenkvaliteten regelbundet. Som konsument väljer du själv vilket laboratorium du anlitar för vattenanalys. Du bör välja ett ackrediterat laboratorium. Enklast och i många fall billigast är att välja ett laboratorium som säljer vattenanalyser via webbshop på sin hemsida.

Hur ofta ska man analysera sitt eget vatten?

När en ny brunn anlagts bör du kontrollera vattenkvaliteten efter någon månads användning. Både vattenkvalitet och vattentillgång kan förändras med tiden, problem kan finnas utan att man märker förändringar i vare sig smak, lukt eller färg. Livsmedelsverket rekommenderar därför att man som brunnsägare kontrollerar vattnet åtminstone var tredje år. Dricker småbarn vattnet bör man vara extra noggrann med att analysera eftersom de är mer känsliga för höga halter av vissa ämnen, rekomenderad intervall för provtagning är 1 gång per år.

Ansvar för brunnen

Det är du som brunnsägare eller till exempel fastighetsägarförening som ansvarar för skötsel av brunnen och att vattenkvaliteten undersöks. För vattenbrunnar med många anslutna (fler än 50 personer) eller om man tillhandahåller vatten i en verksamhet gäller Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Bygg- och miljöenheten är då tillsynsmyndighet och ska kontaktas för registrering av anläggningen. Du kan läsa mer om det via länken:

Registrera din brunn i brunnsarkivet

Myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) ger möjlighet för brunnsägare att registrera sina enskilda brunnar i ett nationellt register, s.k. Brunnsarkivet.

Vinsterna för dig med att din enkilda brunn är registrerad i det nationella Brunnsarkivet är flera.

  • Räddningstjänsen får lättare att skydda din brunn vid ett utsläpp eller annan miljöolycka.
  • Andra som vill borra efter vatten eller värme i området har större möjlighet att se och ta hänsyn till din brunn.
  • Kommunen kan se din brunn när de tar fram planer för ett område.

När du gör kemikalieanalyser på brunnsvattnet kan du välja att låta SGU ta del av resultaten och på så sätt bidra till ökad kunskap om området.

Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: dominika ert