Sotningsfrister
Beroende på värmekälla och eldningsfrekvens varierar intervallen av brandskyddskontroller. Här ser du vad som gäller för just din värmekälla.
Eldning med fasta bränslen
Konventionell panna
3 ggr/år
Pannor med keramisk inklädnad i förbränningskammaren eller motsvarande konstruktion för effektiv förbränning av bränslet och där pannan är ansluten till ackumulatortank eller motsvarande anordning
3 ggr/år
Pannor där eldning sker med träpellets eller annat från sotbildningssynpunkt motsvarande bränsle och där eldnings-apparaten är speciellt konstruerad för effektiv förbränning av bränslet:
2 ggr/år
Eldning med flytande bränsle
Pannor där eldning sker med tung eldningsolja eller annat från sotbildningssynpunkt motsvarande bränsle:
4 ggr/år
Pannor där eldning sker med lätt eldnings-olja eller annat från sotbildningssynpunkt, motsvarande bränsle och pannans märkeffekt överstiger 60 kW.
1 ggr/år
Pannor där eldning sker med lätt eldningsolja eller annat från sotbildningssynpunkt motsvarande bränsle och pannans märkeffekt uppgår till högst 60 kW
2 ggr/2 år
Köksspisar, ugnar och andra jämförbara förbrännings- anordningar
Lokaleldstäder:
Eldstäder som utgör den primära källan för uppvärmning av det utrymme där eldstaden är uppställd eller för matlagning.
1 ggr/år
Eldstäder som inte utgör den primära källan för uppvärmning av det utrymme där eldstaden är uppställd eller för matlagning.
1ggr/3år
Eldstaden är belägen i ett fritidshus.
1ggr/3år
Imkanaler i restauranger eller andra större kök
Tillagningskök
3 ggr/år
Kök som endast används för uppvärmning av mat eller liknande verksamhet
1 ggr/år