Sota själv
Kommunen får medge att en fastighetsägare utför eller låter annan utföra sotning på den egna fastigheten. Ett sådant medgivande får endast ges om sotning kan ske på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt och under förutsättning
att den sökande har nödvändiga kunskaper om anläggningen, har utrustning och andra förutsättningar så att rengöringen kan ske på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt.
Krav för att dispensansökan ska behandlas är att sotning och brandskyddskontroller är genomförda enligt gällande frister. Eventuella brister vid brandskyddskontroll ska vara åtgärdade.
Vid prövning av ansökan beaktas förbränningsanordningens komplexitet, risksituationen, den enskildes kunskap samt de generella förutsättningarna för uppgiften. Prövning av ansökan bör omfatta förutsättningarna för att utföra sotning av anläggningen i dess helhet. Samråd sker även med sotningsentreprenören.
Fastighetsägare får bara sota där man själv bor, som fastighetsägare jämställs till denne närstående familjemedlem såsom t.ex. make/maka och barn.
Fastighetsägaren ska vid ansökan intyga att han/hon har kompetens, utrustning och förmåga att utföra sotningen på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt.
Detta kan ske exempelvis genom intyg över genomgången kurs. Ett exempel på en sådan kurs är den som Svenska brandskyddsföreningen tagit fram: ”Utbildning för den enskilde i sotning, drift och skötsel samt eldningsteknik”. Länk till annan webbplats.
Dispensen är tidsbestämd och kan även dras tillbaka om det vid tillsyn bedöms att sotningen inte utförts ur ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt.
Det är bara sotningen som man kan söka dispens för att få göra själv, brandskyddskontrollen utförs alltid av kommunens entreprenör.