Sophämtning på vintern

Sopkärl
Sopkärl

Kyla, snö och dåligt väglag påverkar sophanteringen. Vi vill därför informera om hur vårt arbete påverkas under vintermånaderna och vad du kan göra för att hjälpa till, så att arbetet underlättas för oss och så vi kan ge den bästa servicen.

Framkomlighet för sopbilen

Snöoväder och halt väglag kan bidra till förseningar i sophämtningen, om du drar fram ditt kärl, låt det stå framme tills du fått det tömt.

Sopbilen väger mycket och om den börjar glida på halt väglag så är det svårt att få stopp på den. Därför är det svårt för sopbilen att stanna i en uppförsbacke för att tömma ett sopkärl. Chauffören har en tuff uppgift att bedöma om en väg är säker att köra på eller ej, chauffören har också rättighet att avstå att köra på en väg som bedöms som osäker. Det är viktigt att sophämtningen blir säker både för personalen som jobbar och för omgivningen.

Snöplog
Ställ sopkärlen på en plats där de inte är i vägen för snöplogen

Hantering av sopkärl

  • Placera kärl en bit utanför körbanan så att det inte riskerar att bli påkört av plogbilen, det är viktigt att plogbilen får utföra sitt arbete korrekt.
  • Det kan hända att kärl placeras längre ut i vägen efter att sopbilen tömt, ta då gärna in kärlet från vägen så fort som möjligt.
  • Skotta fram till och runt kärlet, vi kan inte tömma kärl som är insnöade eller som står bakom en snövall.
  • Ta bort snö från locket
Matavfallspåse

Matavfallspåsar kan frysa fast

Matavfallspåsen kan innehålla en del vätska och har därför lätt för att frysa fast. Matavfallskärlet kan då vara svårt att tömma om många påsar fastnar i kärlet. För att undvika att matavfallspåsarna blir för blöta och fryser fast i det bruna kärlet kan ni:

  • Lägga lite hushållspapper i botten av påsen, eller blanda runt hushållspapper bland matavfallet.
  • Skala frukt och grönsaker direkt ner i påsen.
  • Låt blött matavfall rinna av i diskhon innan du lägger det i påsen.
  • Ställ påsen ute så den fryser till innan du lägger den i kärlet så att den, lägg en hink över för att undvika att fåglar eller andra djur drar ut innehållet
  • Byt påse varannan dag

På tömningsdagen kan ni se till att påsarna är lösa, rycka i dem för hand eller använda till exempel ett kvastskaft eller en spade för att röra om i kärlet.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: erika ståhl