Driftsmeddelande

Driftstörning i Edwise

Vi har för närvarande ett tekniskt problem med inmatning av inkomstuppgifter i Edwise.

Driftsmeddelande

Driftstörning i Edwise

Vi har för närvarande ett tekniskt problem med inmatning av inkomstuppgifter i Edwise.

Matavfallssortering

Matavfallspåse
Matavfallspåse

Matavfallet är en viktig resurs och vi behöver ta tillvara på det. Nästan 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna istället sorteras ut kan de omvandlas till biogas och biogödsel.

Vad är matavfall?

Matavfall är ett biologiskt nedbrytbart avfall. Det är ett avfall som består främst av livsmedel som blir över och inte kan sparas, det kan till exempel vara matrester och mat med utgånget datum. Du bör undvika att slänga flytande matavfall, såsom mjölk som kan hällas i slasken. Matolja lämnas till närmaste återvinningscentral.

Exempel på matavfall

  • Matrester
  • Köttben, fisk- och räkskal.
  • Kaffe och te (både sump och filter)
  • Hushållspapper och ofärgade servetter
  • Vissna blommor och mindre krukväxter
  • Bröd, kakor och godis
  • Ägg och äggskal

Varför ska jag sortera matavfall?

En vanlig soppåse innehåller runt 40% matavfall. Genom att sortera matavfallet separat kan avfallet omvandlas till energi som sedan kan avnändas till bränsle och jordförbättringsmedel.

Sortering av matavfall

Vi har samlat nödvändig information till samtliga som berörs av matavfallssortering. Du kan läsa mer om vad som gäller för just dig här.

Här finns samlad information om matavfallssortering för dig som är hyresgäst. I ditt startpaket har du fått en helårsförbrukning av matavfallspåsar, en ventilerad behållare och en slaskskrapa.

Hur sorterar jag mitt matavfall?

  1. Använd behållaren tillsammans med de bruna avfallspåsarna som följer i startkitet för matavfallssortering.
  2. Veckla ut och platta till påsen i botten innan du ställer den i behållaren.
  3. Lägg matresterna i påsen. Låt resterna rinna av ordentligt om det är blött.
  4. Fyll påsen till strecket så att det är enkelt att försluta den. Kom ihåg att rulla ihop avfallspåsen ordentligt.
  5. Avfallspåsen slängs i det bruna sopkärlet.

I det gemensamma soprummet/miljöhuset kommer det att finnas en brun tunna för insamling av matavfallet. Det är viktigt att endast matavfall slängs i tunnan. Felsorterat avfall i kärlet innebär att kärlet inte töms utan det töms senare med en betydligt högre kostnad.


Här finns samlad information om matavfallssortering för dig som är villaägare. I ditt startpaket har du fått en helårsförbrukning av matavfallspåsar, en ventilerad behållare, slaskskrapa och ett nytt brunt sopkärl.

Hur sorterar jag mitt matavfall?

  1. Använd behållaren tillsammans med de bruna avfallspåsarna som följer i startkitet för matavfallssortering.
  2. Veckla ut och platta till påsen i botten innan du ställer den i behållaren.
  3. Lägg matresterna i påsen. Låt resterna rinna av ordentligt om det är blött.
  4. Fyll påsen till strecket så att det är enkelt att försluta den. Kom ihåg att rulla ihop avfallspåsen ordentligt.
  5. Avfallspåsen slängs i det bruna sopkärlet. Vid behov kan du behöva skölja ur tunnen efter tömning.

 

Här finns samlad information om matavfallssortering för verksamheter och flerfamiljshus. I ditt startpaket har du fått en helårsförbrukning av matavfallspåsar, en ventilerad behållare, slaskskrapa och ett nytt brunt sopkärl.

Hur sorterar jag matavfallet?

För verksamheter och företag gäller matavfallsinsamlingen främst det matavfall som överblir i till exempel fika- och lunchrum, och det som kan räknas som hushållsavfall. Verksamheten kommer att använda kommunens tjänst med den entreprenör som kommunen har för att hämta matavfall.

Sorteringsutrustning

Det är endast de bruna matavfallspåsarna i papper som ska användas till matavfallssortering, eftersom vanliga plastpåsar hindrar återvinningsprocessen. Det finns återvinningspåsar som rymmer 12 liter, 20 liter och 45 liter.

Sortering av matavfall i storkök utförs normalt i 45 liters papperssäckar. Säckhållare för 20- och 45-literspåsar ingår inte men finns att köpa av San Sac. Länk till annan webbplats.Behållare till 12-liters påsar ingår alltid.

 

Kommunens matavfallsortering

Årjängs kommun har tidigare infört ett system för insamling av matavfall för villor år 2021. År 2022 samlade vi in 140 ton matavfall, beräknat från plockanalyser som gjorts 2018, så är detta endast en femte del av det matavfall som beräknas finnas bland hushållssoporna. Det finns alltså mer matavfall att samla in och det är viktigt att vi tar tillvara på det. Matavfallet som vi samlar in transporteras till en biogasanläggning i Karlskoga där det omvandlas till biogas samt restprodukten biogödsel som kan användas istället för konstgödsel. En personbil kan åka cirka 4 km på biogas producerat från 2 kg matavfall. De 140 ton matavfall som samlats in i Årjäng kommun resulterar då i 28 000 mil för personbilar.

Detta är ett led i Sveriges och Europas miljöambitioner. I december 2022 antog regeringen det nya EU-direktivet om utsortering av matavfall. EU-direktivet innebär att alla hushåll och verksamheter måste sortera ut sitt matavfall och det börjar gälla från och med 1 januari 2024.

  • Använd endast den plastbehållaren du fått av oss. Den är ventilerad vilket gör att papperspåsen håller sig bättre eftersom fukten dunstar. I täta sophinkar går papperspåsarna sönder.
  • Även om du bara har en liten mängd matavfall bör du gå ut med din påse minst varje tredje dag.
  • Om din påse skulle bli väldigt blöt så kan du sätta en till papperspåse runt den innan du går ut med den till tunnan.
  • Du kan hämta nya påsar på Furskog och Töcksfors Återvinningscentraler, Nära Dej i Östervallskog, Ica i Sillerud och i medborgarkontoret i Årjäng samt kommunförrådet på Smedgatan i Årjäng.
  • Låt matavfallet rinna av ordenligt innan du lägger det i påsen. Om matavfallet skulle vara väldigt blött så kan du lägga hushållspapper eller tidningspapper i botten av påsen.
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: viktor nyström