Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

På grund av avbrott på råvattenledning i Töcksfors ber vi boende på orten att använda vatten sparsamt!

Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

På grund av avbrott på råvattenledning i Töcksfors ber vi boende på orten att använda vatten sparsamt!

Energi- och klimatrådgivningen

Energirådgivningen logotyp kommunsamarbete
Energirådgivningen kommunsamarbete

Energi- och klimatrådgivningen är kostnadsfri och opartisk rådgivning där du som privatperson, företag eller förening kan få tips och råd om hur du kan minska din energianvändning och ta större hänsyn till klimatet.

Energi- och klimatrådgivningen riktar sig till privatpersoner, föreningar samt små och medelstora företag i Årjängs kommun. Till rådgivaren kan du vända dig om du vill ha hjälp med att få bättre koll på din energianvändning och därmed bli mer miljömedveten.

Sedan 2017 ingår och energi- och klimatrådgivningen i ett kommunsamarbete mellan fem kommuner: Åjäng, Eda, Arvika: Säffle och Grums. Nu står det klart att samarbetet även fortsätter under 2024.

Rådgivning för privatpersoner

Har du koll på din energianvändning? All energianvändning påverkar klimatet negativt och det finns saker du kan göra för att använda energin på ett bättre sätt och på så vis bidra till en bättre miljö. Det kan handla om allt ifrån hur du sänker din elförbrukning till vilket värmesystem som passar din fastighet bäst.

I broschyren "Energirådgivning - en översikt som hjälper dig att spara energi" hittar du bra energispartips.

Grön teknik

Du kan få skattereduktion för kostnaden för arbete och material vid installation av grön teknik. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut där du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför din installation.

Skattereduktionen ersätter tidigare statliga bidrag som privatpersoner kunnat ansöka om i samband med installation av solceller, installation för lagring av egenproducerad elenergi och installation av laddstation till elfordon. För grön teknik ges Skattereduktion om:

  • 15 % för installation av nätanslutet solcellssystem.
  • 50 % för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi.
  • 50 % för installation av laddningspunkt till elfordon.

Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år. Den gäller installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021. Villkoren för skattereduktionen och förutsättningarna för att få stöd kan du läsa mer om hos Skatteverket.

Rådgivning för föreningar och företag

Upplever du att företagets energikostnader är höga? Du kan få hjälp med att få en översikt av din energianvändning. Utifrån den kan du då få information om vilka områden i ditt företag som kan vara värda att titta närmare på. Dels för att kunna minska energikostnaderna men också bli mer klimatsmart.

Stöd att söka för föreningar och företag

Klimatklivet är investeringsstödet som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige. Klimatklivet delfinansieras av EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU.

Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: emma posio