Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

Tack för att du är och har varit sparsam med vattnet i Töcksfors under vår driftstörning. Vi har ännu inte full kapacitet och är tacksamma om abonnenter i Töcksfors fortsätter vara försiktiga med vattenförbrukningen.

Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

Tack för att du är och har varit sparsam med vattnet i Töcksfors under vår driftstörning. Vi har ännu inte full kapacitet och är tacksamma om abonnenter i Töcksfors fortsätter vara försiktiga med vattenförbrukningen.

Byggt, rivit eller ändrat utan lov eller anmälan

Ett vitt pussel och en turkos ruta med ett frågetecken

Om du, utan lov, gör något som kräver ett lov eller en anmälan kallas det för olovligt byggande, även kallat svartbygge.
Kommunen tar då ut en byggsanktionsavgift (en bestraffning i form av en avgift). Storleken på avgiften varierar beroende på vad som utförts och i vilken omfattning.

Du kan också behöva återställa ditt arbete eller söka lov i efterhand, men kan du inte få bygglovet beviljat måste du riva det du byggt.

Vad är ett svartbygge?

Om du, utan lov, gör något som kräver bygg, rivnings- eller marklov kallas det för olovligt byggande, så kallat svartbygge.
Det är också olovligt att börja bygga utan startbesked eller flytta in i en byggnad utan slutbesked.

Detsamma gäller arbeten som kräver en anmälan. Det är olovligt att påbörja arbetet före du fått ett startbesked, och att börja använda innan du fått slutbesked.

Byggsanktionsavgift

Om du har utfört ett arbete utan att söka om lov eller gjort en anmälan kommer kommunen ta ut en byggsanktionsavgift (en bestraffning i form av en avgift). Byggsanktionsavgifterna är mycket kännbara.
Hur mycket du måste betala i avgift bestäms i plan- och byggförordningen. Storleken på avgiften varierar beroende på vad som utförts och i vilken omfattning.

Byggsanktionsavgifter tas ut om du exempelvis;

  • bygger till, bygger nytt eller ändrar användningen av byggnaden utan tillstånd.
  • påbörjar en byggnation utan startbesked.
  • tar en byggnad i bruk innan du fått ett slutbesked.
  • byggt, rivit eller ändrat utan att ha en kontrollansvarig, trots att en sådan krävs.
  • river en byggnad utan att ha rivningslov.
  • utfört något utan marklov (till exempel; schaktning, fyllning, trädfällning eller skogsplantering).
  • inte gör en anmälan före du utför en, så kallad, anmälningspliktig åtgärd (exempelvis; installerar en ny eldstad och/eller en ny rökkanal, ändrar en planlösning och bärande konstruktion).

Vad kan hända mer?

  • Om du utan lov, gjort något som kräver bygg, rivnings- eller marklov får du chans att återställa arbetet innan bygg- och miljönämnden beslutar om byggsanktionsavgift. Om du gör det behöver du inte betala byggsanktionsavgiften.
  • Du har också möjlighet att söka lov i efterhand. Även om du får lovet beviljat i efterhand måste du betala byggsanktionsavgiften.
  • Om du inte kan få ditt bygglov beviljat i efterhand måste du riva eller återställa det du byggt.

Kontakt

  • Bygg- och miljöenheten

    0573-140 24 bygg@arjang.se

    Besöksadress

    Årjängs kommun
    Storgatan 66
    672 30 Årjäng

    Postadress

    Årjängs kommun
    Byggkontoret
    Box 906
    672 29 Årjäng

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: annika myrell