Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

Tack för att du är och har varit sparsam med vattnet i Töcksfors under vår driftstörning. Vi har ännu inte full kapacitet och är tacksamma om abonnenter i Töcksfors fortsätter vara försiktiga med vattenförbrukningen.

Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

Tack för att du är och har varit sparsam med vattnet i Töcksfors under vår driftstörning. Vi har ännu inte full kapacitet och är tacksamma om abonnenter i Töcksfors fortsätter vara försiktiga med vattenförbrukningen.

Att ansöka om ett LOV - så går vår handläggning till

Beskrivning av hur bygglovsprocessen går till
Processen för att ansöka om ett lov

Vill du bygga nytt eller bygga till, gräva eller riva något behöver du oftast ansöka om lov.
Ibland krävs inte ett lov men du kan behöva göra en anmälan.

Här beskriver vi hur processen går till när du sökt bygg-, mark- eller rivningslov.

En ansökan om bygg-, mark-, eller rivningslov går igenom följande steg:

  1. Din ansökan kommer in.
  2. Du får en bekräftelse att vi tagit emot den via e-post eller vanlig post beroende på om du uppgett en e-postadress.
  3. Vi granskar din ansökan och om vi behöver kompletteringar meddelar vi det inom tre veckor.
  4. När din ansökan är komplett börjar vi handlägga ditt ärende.
    Tiden för handläggning är upp till tio veckor, men kan förlängas med ytterligare tio veckor om vi behöver göra fler utredningar.
  5. När ditt ärende är klart får du ett positivt eller negativt besked angående din ansökan. Vid ett positivt besked får du ditt lov och eventuellt ett startbesked. Vid ett negativt besked slutar ärendet här.
  6. Vid större ärenden (till exempel nybyggnad av bostadshus) håller vi ett tekniskt samråd.
    Vid samrådet träffar du en handläggare för en genomgång av projektet och vi bestämmer bland annat vilka kontroller som krävs. Ett tekniskt samråd hålls inte vid mindre ärenden. Vad som är ett större eller mindre ärende bedöms av handläggaren.
  7. Efter det tekniska samrådet får du ett startbesked, men du får inte påbörja ditt arbete förrän lovet vunnit "laga kraft" (det vill säga, att lovet inte blivit överklagat).

    Alla bygg-, mark-, och rivningslov ska kungöras (talas om för allmänheten) i Post och Inrikes Tidningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kungörelsetiden är fyra veckor efter beslutetsdatum för lovet.

    Under den här tiden kan allmänheten ta del av lovet och eventuellt överklaga. Efter kungörelsetiden bör du kontakta din handläggare för att få veta om ditt lov har överklagats eller inte. Om inte, kan du påbörja ditt arbete.
  8. Arbetet ska påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år.
  9. Om det är ett större projekt (till exempel nybyggnad av bostadshus) kommer våra handläggare ut för ett platsbesök under arbetets gång.
  10. När allt är klart skickar du in kontrollplanen, ifylld och signerad till byggkontoret. Vid större projekt träffas vi på plats för ett slutsamråd.
  11. Byggkontoret lämnar ett slutbesked. Det innebär att arbetet är godkänt. Observera att, om det exempelvis gäller en bostad, får du inte flytta in förrän du fått ditt slutbesked.
  12. Ärendet avslutas.

Vill du påbörja ett projekt?

Våra guider hjälper dig med allt du behöver veta för att göra en ansökan.
Gå till guiderna här:

Handläggningstider

  • Normal handläggningstid för bygg-, mark- och rivningslov är upp till tio veckor men kan förlängas med ytterligare tio veckor om vi behöver göra fler utredningar.

  • En del ärende beslutas inte av handläggarna utan av bygg- och miljönämnden. Dessa ärenden har längre handläggningstid.

  • Observera!
    Antalet ansökningar om lov samt anmälan kan av och till öka under året, men speciellt under våren och sommaren.
    För att underlätta handläggningen av ditt ärende och för att handläggningstiden ska kunna bli så kort som möjligt, behöver du lämna in kompletta handlingar tillsammans med din ansökan.

Kontakt

  • Bygg- och miljöenheten

    0573-140 24 bygg@arjang.se

    Besöksadress

    Årjängs kommun
    Storgatan 66
    672 30 Årjäng

    Postadress

    Årjängs kommun
    Byggkontoret
    Box 906
    672 29 Årjäng

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: annika myrell