Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

Tack för att du är och har varit sparsam med vattnet i Töcksfors under vår driftstörning. Vi har ännu inte full kapacitet och är tacksamma om abonnenter i Töcksfors fortsätter vara försiktiga med vattenförbrukningen.

Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

Tack för att du är och har varit sparsam med vattnet i Töcksfors under vår driftstörning. Vi har ännu inte full kapacitet och är tacksamma om abonnenter i Töcksfors fortsätter vara försiktiga med vattenförbrukningen.

Fasadändring

Radhus i olika färger

Om du vill ändra utseendet på ditt hus eller byggnad kallas det för fasadändring.
Det handlar om det som ändrar en byggnads yttre utseende, som att byta färg, material, tak eller sätta in nya fönster eller dörrar.

  • BYGGLOV KAN BEHÖVAS

Inom detaljplanerat område

Inom detaljplanerat område krävs det som huvudregel bygglov för att ändra en byggnads yttre utseende, så kallad fasadändring. I det begreppet ingår flera olika åtgärder som att byta färg, fasadbeklädnad och taktäckningsmaterial. Bygglov krävs även för att göra andra ändringar av en byggnad, om byggnadens yttre utseende påverkas avsevärt.

Undantag för en- eller tvåbostadshus inom detaljplanerat område

För en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader inom ett område med detaljplan krävs det inte bygglov för att byta färga, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial, om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär (utseende).

Observera!
Om ditt bostadshus är utpekat i kommunens kulturmiljöprogram behöver du söka bygglov (läs mer under ”Vad gäller där jag vill göra en fasadändring” nedan).

Utanför detaljplanerat område

Utanför detaljplanerat område krävs det normalt inte bygglov för byte av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial på byggnader. Detsamma gäller för andra ändringar som avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende som exempelvis fönster, dörrar, solfångare och solceller.

Observera!
Ligger din fastighet utanför detaljplanerat område men i en värdefull kulturmiljö behöver du söka bygglov.

Vad gäller där jag vill göra en fasadändring?

Titta i detaljplan och program för kulturmiljö för att ta reda på vad som gäller i ditt område innan du börjar planera för det du vill göra.
Se detaljplaner här
Se program för kulturmiljö här

Osäker på vad som gäller för dig?

Behöver du hjälp med att bedöma vad som gäller där du vill göra en fasadändring kontakta byggkontoret via e-post bygg@arjang.se.

För att göra en bedömning behöver vi;

  • adress eller fastighetsbeteckning.
  • foto på byggnaden.
  • beskrivning av vad du vill ändra.

Kontakt

  • Bygg- och miljöenheten

    0573-140 24 bygg@arjang.se

    Besöksadress

    Årjängs kommun
    Storgatan 66
    672 30 Årjäng

    Postadress

    Årjängs kommun
    Byggkontoret
    Box 906
    672 29 Årjäng

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: annika myrell