E-tjänster Barn och utbildning

Till E-tjänster

Ansök om plats till förskola eller fritidshem

För att ditt barn ska få plats i den förskola som passar ditt barn och familj bäst är det bra att vara ute i god tid. Ju tidigare du ställer ditt barn i kö desto bättre.
Ditt barn kan börja i förskolan från att det är ett år.

Du kan ställa ditt barn i kö från den dag som ditt barn har fått sitt personnummer.

För att ansöka om plats krävs inte e-legitimation eller att du är boende i kommunen.
Uppgifter som du lämnar och även uppgifter från folkbokföringen förs in i ett dataregister med syfte att handlägga din barnomsorg. Endast ett fåtal personer med särskild behörighet har tillgång till registret. Vi följer de lagar som finns för att skydda din integritet.

Ansökan om byte eller val av skola

Alla barn har rätt till en plats på en kommunal skola. Kommunen placerar ditt barn i en skola så nära hemmet som möjligt.

Du som vårdnadshavare har dock möjlighet att önska plats på en annan skola än den kommunen föreslår. I denna e-tjänst kan du

  • ansöka om en plats i en kommunal skola i kommunen (om du bor här eller ska flytta hit),
  • anmäla att du vill att ditt barn går i en fristående skola eller
  • anmäla att du flyttar från kommunen (även om barnet går i en friskola).

Ditt önskemål tillgodoses i mån av plats på den kommunala skola du valt.

Väljer du en fristående skola måste du själv kontakta friskolan. Då kan du via denna e-tjänst göra en anmälan till kommunen att barnet inte längre kommer att gå i den kommunala skolan. Du har alltid rätt att byta tillbaka till den kommunala skolan.

Elev som väljer att gå i annan skola än den av kommunen anvisade har generellt inte rätt till skolskjuts. I de fall då det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter ska dock kommunen även anordna skolskjuts i dessa fall.

Beslutet kan överklagas.

Så här funkar det!

Om båda vårdnadshavarna bor på samma adress eller om du är ensam vårdnadshavare

1. Starta ansökan genom att klicka på "Nästa"

2. Gör ansökan och signera ärendet.

3. Du kan följa status på ärendet via ”Mina ärenden” i portalen. E-post skickas ut till angiven adress när status på ärendet ändras. Det är också här som du får svar på ansökan.

Om ni är två vårdnadshavare men inte bor på samma adress

1. Vårdnadshavare 1 klickar på "Nästa", fyller i ansökan och signerar denna med sin e-legitimation.

2. E-post skickas med automatik till vårdnadshavare 2 som också måste signera ansökan innan den skickas iväg till handläggare.

3. Vårdnadshavare 2 går in till ärendet antingen via länk i e-postmeddelandet eller via ”Mina ärenden” i portalen.

4. När vårdnadshavare 2 signerat ansökan skickas ärendet till kommunen för handläggning.

5. Båda vårdnadshavarna kan följa status på ärendet via ”Mina ärenden” i portalen. E-post skickas ut till angivna adresser när status på ärendet ändras. Det är också här som ni får svar på ansökan.

Edwise

Edwise är ett system där du kan följa ditt barn på förskolan. Här kan du enkelt ändra inkomst.
För att logga in behöver du ett mobilt bank-id.

Här kommer även personalen att lägga in information om vad som händer på förskolan.

App

Till Edwise finns också en app som du enkelt laddar ner från App Store och Google play sök efter Edlevo. Här tar du smidigt del av information från förskolan, du får god överblick och håller dig uppdaterad om viktiga händelser i ditt barns dagliga verksamhet. Här lägger du även in schema på ditt/dina barn och anmäler frånvaro.

Tyck till om utbildning och barnomsorg

Att tycka till

Med E-tjänstens hjälp kan du ställa frågor, lämna förslag, idéer, synpunkter, klaga eller ge beröm.

Oavsett ditt ärende tar vi tacksamt emot det. Vi kan inte lova att din önskan slår in, men vi kan lova att undersöka förutsättningarna.


Betala med E-faktura

Årjängs kommun erbjuder kunder e-faktura. Det betyder att du som privatperson kan få fakturan i din internetbank.

Så fungerar e-fakturan

E-faktura innebär att vi elektroniskt skickar fakturan till din internetbank. E-fakturan innehåller samma uppgifter och kommer med samma tidsintervall som vanliga fakturor. Du får ett meddelande i din internetbank när du har en faktura att betala och kan välja mellan att godkänna betalning direkt eller att titta på fakturaspecifikationen innan du godkänner fakturan. Alla uppgifter för att göra betalningen är redan ifyllda, så du slipper knappa in OCR-nummer, datum och belopp.

Anmäl att du vill ha e-faktura

Anmälan till e-faktura gör du via din internetbank.

Hur säger jag upp e-faktura?

Om du inte längre vill vara ansluten till e-faktura avregistrerar du dig via din internetbank.

Autogiro

Det går också att välja att betala dina fakturor med autogiro. Då dras pengarna automatiskt från ditt bankkonto i slutet av varje månad. För att börja med autogirobetalningar måste du lämna ett medgivande där du godkänner att kommunen får göra ett avdrag direkt från ditt bankkonto.

Medgivande för autogiro kan antingen lämnas direkt via din internetbank, eller så skriver du ut en blankett och skickar med posten till Årjängs kommun, Box 906, 672 29 Årjäng. Det är olika blanketter för olika typer av fakturor. Du hittar blanketterna längst ner på sidan.

Har du frågor om autogiro gällande fakturor från samhällsbyggnadsavdelningen såsom renhållning, vatten- och avloppsverksamhet kontaktar du Ann Svendby tel. 0573-141 35 eller via e-post till ann.svendby@arjang.se

Har du frågor om autogiro gällande övriga fakturor såsom äldreomsorg och barnomsorg kontaktar du Marina Magnusson tel. 0573-141 01 eller via e-post till ekonomi@arjang.se

 


Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: kristina kristiansson