Biltvätt/Fordonstvätt

Har du tänkt på vart vattnet rinner när du tvättar bilen hemma, på gatan eller garageuppfarten? Har du tänkt på att vattnet kanske rinner helt orenat ner i dagvattenbrunn eller dike och ut till våra sjöar och vattendrag där barn badar?

Både i bilschampo och avfettningsmedel finns ämnen, t.ex. tensider, som kan skada eller störa djur och växtlivet i vattenmiljön. Tvättvattnet från bilen innehåller även bland annat bly, kadmium, krom och oljerester. Ungefär två av tre tvättar sker på gatan vilket innebär betydande mängder svårt nedbrytbara ämnen till våra sjöar och vattendrag.

Gör-det-själv-hall

När du ska tvätta bilen är det bästa att åka till närmaste automattvätt eller gör-det-själv-hall med rening som uppfyller Naturvårdsverkets rekommendationer. Dessa har så kallade oljeavskiljare, där oljor och metallhaltigt slam skiljs bort från vattnet, som sedan går vidare till reningsverket.

Även miljöanpassade bilschampo, tvåltvättmedel och såpa innehåller sådana tensider. Fördelen med miljöanpassade schampon är att deras tensider lättare och snabbare bryts ner i reningsverk och i naturen. Om du tvättar själv, använd miljöanpassat avfettningsmedel och bilschampo. Detta är ofta ett krav på tvätthallarna.

Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: robin sandberg