Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

Tack för att du är och har varit sparsam med vattnet i Töcksfors under vår driftstörning. Vi har ännu inte full kapacitet och är tacksamma om abonnenter i Töcksfors fortsätter vara försiktiga med vattenförbrukningen.

Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

Tack för att du är och har varit sparsam med vattnet i Töcksfors under vår driftstörning. Vi har ännu inte full kapacitet och är tacksamma om abonnenter i Töcksfors fortsätter vara försiktiga med vattenförbrukningen.

Vad är hållbarhet?

En person håller i ett jordklot
En person håller i ett jordklot

Hållbarhet är ett brett begrepp som omfattar både social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Här kan du läsa mer om de olika dimensionerna av hållbarhet och hur vi på Årjängs kommun arbetar med dem.

Social hållbarhet

Social hållbarhet handlar om hur människor mår och om deras behov. Det handlar om rättigheter, rättvisa, makt, trygghet, kulturella uttryck samt de skyldigheter samhället har för sina invånare.

Ett socialt hållbart samhälle är jämställt och jämlikt, med människors lika värde i centrum. Människor ska kunna leva ett gott liv och ha god hälsa samt känna tillit och förtroende till varandra. De ska också kunna vara delaktiga i samhällsutvecklingen på lika villkor.

Social hållbarhet är avgörande i det demokratiska samhället. Samhällen som är socialt hållbara och tål påfrestningar, är anpassningsbart och förändringsbenäget och har förmåga att återhämta sig från störningar.

Miljömässig hållbarhet

Miljömässig hållbarhet fokuserar på vår fysiska miljö. Det handlar om att ta hand om och skydda miljön så att vi kan fortsätta att använda och njuta av jordens resurser på lång sikt, utan att skada eller förstöra ekosystemen eller göra planeten ohållbar för framtida generationer.

Detta betyder att vi arbetar för att minska utsläpp av föroreningar, bevara naturliga habitat och bevara biologisk mångfald. Miljömässig hållbarhet innebär att vi tar ansvar för våra handlingar och strävar efter att leva i harmoni med naturen.

Ekonomisk hållbarhet

Den ekonomiska hållbarheten handlar om att ta hand om och använda våra resurser på ett smart sätt så att vi kan få det vi behöver idag utan att göra det svårt för de som kommer efter oss att få det de behöver.

Det handlar också om att se till att samhället fungerar bra och att vi har tillräckligt med pengar för att täcka våra kostnader. Detta innebär att vi använder både skattepengar och privata investeringar på ett sätt som håller vår ekonomi stabil och frisk.

Hur arbetar kommunen med hållbarhet?

I Årjängs kommun jobbar vi efter en plan för hållbarhet som tar hänsyn till samhället, miljön och ekonomin. Den här planen är baserad på kommunens vision, som handlar om att vara en attraktiv plats där invånarna och tillväxten är viktiga, och där vi fokuserar på att utvecklas på ett sätt som är bra både för ekonomin, miljön och samhället.

Vi jobbar mot visionen genom att fokusera på fyra områden: näringsliv, hållbarhet, medarbetare och invånare. Dessutom har vi satt upp fem mål som vi strävar efter att uppnå. Dessa mål handlar om att prioritera näringslivets behov, minska vår påverkan på miljön, främja social och ekonomisk hållbarhet, locka och utveckla kunniga medarbetare, och erbjuda samhällsservice som möter invånarnas behov och förbättrar hälsan.

Vår strategi för hållbarhet bygger på Agenda 2030 och dess 17 globala mål, som FN:s medlemsländer har enats om för att främja social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Målet är att minska fattigdom, öka rättvisa och jämlikhet och minska människans påverkan på klimatet. Det är viktigt att vi som kommun bidrar till att nå dessa mål, eftersom Sverige ska vara en föregångare på området och kommunerna spelar en viktig roll i att genomföra dem på lokal nivå. Agenda 2030 är en plan för att förändra samhället mot en mer hållbar framtid.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: emma posio