Årjängs marknad

20-22 september 2024

Årjängs marknad
Årjängs kommun

Vi har ett bokningssystem som förenklar vår
administration. Du kommer endast kunna anmäla dig på BokaMarknad.se
Detta innebär en engångsregistrering som kommer att förenkla dina framtida
bokningar. Du får direkt tillgång till marknadskarta, prisuppgifter och har
möjlighet att önska plats. Registreringen är gratis.


Så här gör du om du inte har använt BokaMarknad tidigare:
Skapa ett konto som utställare på www.bokamarknad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du som redan har ett användarkonto på BokaMarknad:
1. Gå till www.bokamarknad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2. Klicka på knappen ”LOGGA IN” längst upp till höger på sidan och skriv
in det användarnamn och lösenord du fick via mail när du skapade ditt
användarkonto
3. Klicka på ”Boka Marknad”
4. Ange namnet på marknaden du vill boka i sökfältet och klicka på den
gröna knappen ”SÖK"
5. Klicka på ”Boka” och följ instruktionerna.
Behöver du hjälp?
Klicka på den gröna symbolen som finns längs ned till höger på alla
sidor på BokaMarknad.se och be om support.

Årjängsmâtens historia
Årjängs Marknad är fast förankrad i bygden. Tideräkningen är baserad på före och efter marknaden! Innan detta stora höstevenemang ska alla bestyr vara ordnade. "Årjängsmâten" eller "Silbodalsjula" är de alternativa lokalnamnen på denna marknad. Silbodal är namnet på församlingen.

En lång tradition
En gränshandel har nästan alltid funnits i dessa svenska ytterområden utmed riksgränsen mot Norge. Förr – likväl som nu – var det en dragkamp om vilken sida om gränsen pengar skulle omsättas i varor.

Årjängs Marknad har anor från 1600-talet med två marknader om året, en vintermarknad i februari och en höstmarknad i september. Det började, såsom brukligt var, med kreatursmarknad och försäljning av matvaror. Dagens Årjängs Marknad tilldrar sig en gång om året, alltid tredje helgen i september och lockar många besökare med knallar, tivoli, utställningar, serveringar och trav.

Handel och nöjen
Den tidigare karaktären av häst- och kreatursmarknad har givetvis förändrats väsentligt. lnslaget av handel är mycket stort, men nöjesutbudet balanserar totalupplevelsen på ett perfekt sätt för stora och små. Här finns ett tivoli med en mängd attraktioner både på marken och i luften. Sång och musik ljuder här och var. Disco erbjuds de som önskar dansa.

Något att äta och dricka
En speciell företeelse är serveringen av kålsoppa i marknadsbodarna. Trollkorv, klengås, våfflor och kaffe med mera finns på flera ställen.

Årjängstravet
I anslutning till marknadsområdet ligger den välkända travbanan där det alltid är trav under marknadshelgen. I anslutning till travbanan ligger Nordiska Travmuseet som är unikt i sitt slag.

När är det marknad?
Marknaden går numera alltid av stapeln tredje helgen i september. Den börjar på fredagseftermiddagen för att nå sin kulmen på lördagen och bli inriktad på barnfamiljer under söndagen.

Här möts glada säljare och glada köpare
Årjängs Marknad kan räkna med cirka 100 000 besökare under en marknadshelg. För att tillfredsställa förväntningarna erbjuds 700 platser till säljare av allehanda varor. Inte enbart utsocknes säljare kommer till Årjängs marknad. Även lokala företag bokar plats för till exempel demonstrationer av nya produkter. En stor del av kommunens föreningsliv utnyttjar möjligheterna till försäljning av lotter. Den totala omsättningen är betydande. Marknadskommitténs överskott fördelas till föreningslivet i utbyte mot arbetsinsatser.

Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: stefan sköld