Utökad matavfallsinsamling i kommunen
Till hösten, med start i september, är det dags att införa utsortering av matavfall även hos flerfamiljshus, företag och verksamheter i kommunen. Matavfallet är en viktig resurs och därför behöver vi ta tillvara på det.
Hur fungerar matavfallsinsamlingen?
Boende i hyreshus och bostadsrättsföreningar kommer att förses med en behållare i plast och papperspåsar för insamling av matavfallet i köket eller annan lämplig plats i lägenheten. I princip allt som går eller har gått att äta är matavfall såsom matrester, mat med utgånget datum, godis, räkskal, små benrester, potatisskal och kaffesump och filter samt hushållspapper sorteras som matavfall. Undvik dock att slänga flytande matavfall (mjölk och liknande kan hällas i slasken) och tuggummi i matavfallspåsen. Matolja lämnas till närmaste återvinningscentral.
I det gemensamma soprummet/miljöhuset kommer det att finnas en brun tunna för insamling av matavfallet. Det är viktigt att endast matavfall slängs i tunnan. Felsorterat i kärlet innebär att kärlet inte töms utan det töms senare med en betydligt högre kostnad.
Endast papperspåsar
I dagsläget kan vi bara ta emot matavfall i papperspåsar. De påsar som fungerar är papperspåsarna vi delar ut runt om i kommunen samt fruktpåsar i papper som finns i matvarubutikerna. Varför vi endast kan ta emot papperspåsar är för att processen för biogasanläggningen i Karlskoga dit vi levererar vårt matavfall förstörs om annat material kommer med t.ex. plast eller bioplastpåsar.
För verksamheter och företag gäller matavfallsinsamlingen först och främst det matavfall som uppstår i till exempel fika- och lunchrummet, det som kan räknas som hushållsavfall. Verksamheten kommer att använda kommunens tjänst med den entreprenör som kommunen har för att hämta matavfall.
Om behöver fler matavfallspåsar får du nya av oss helt kostnadsfritt.
Du kan hämta nya matavfallspåsar på följande platser:
- Våra återvinningscentraler (Furskog och Töcksfors ÅVC)
- Receptionen i kommunhuset, Storgatan 66
- Kommunförrådet, Smedgatan 10
- ICA Sillerud
- Nära dej, Östervallskog
Kommunens matavfallsinsamling
Årjängs kommun har tidigare infört ett system för insamling av matavfall för villor år 2021. År 2022 samlade vi in 140 ton matavfall, beräknat från plockanalyser som gjorts senast 2018, så är detta endast en femte del av det matavfall som beräknas finnas bland hushållssoporna. Det finns alltså mer matavfall att samla in och det är viktigt att vi tar tillvara på det. Matavfallet som vi samlar in transporteras till en biogasanläggning i Karlskoga där det omvandlas till biogas samt restprodukten biogödsel som kan användas istället för konstgödsel. En personbil kan åka cirka 4 km på biogas producerat från 2 kg matavfall. De 140 ton matavfall som samlats in i Årjäng kommun resulterar då i 28 000 mil för personbilar.
Detta är ett led i Sveriges och Europas miljöambitioner. I december 2022 antog regeringen det nya EU-direktivet om utsortering av matavfall. EU-direktivet innebär att alla hushåll och verksamheter måste sortera ut sitt matavfall och det börjar gälla från och med 1 januari 2024.