Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

På grund av avbrott på råvattenledning i Töcksfors ber vi boende på orten att använda vatten sparsamt!

Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

På grund av avbrott på råvattenledning i Töcksfors ber vi boende på orten att använda vatten sparsamt!

Översvämningar och begränsad framkomlighet på vägarna

Kraftigt regnoväder
Kraftigt regnoväder

Den stora mängden regn under lördagskvällen och natten har medfört många larm om bland annat översvämmade källare samt begränsad framkomlighet på vägarna.

Lägesbild i Årjängs kommun

Flera områden i Årjängs kommun har drabbats av den kraftiga nederbörden. Flertalet källare har blivit översvämmade och räddningstjänst har varit på plats hos samtliga för att pumpa ut vatten för att minimera skador. Det har varit problem med översvämning vid busstationen i Töcksfors men läget är nu under kontroll. Det är fortfarande stora problem med framkomligheten på vissa vägar runtom i kommunen. Håll dig uppdaterad på Trafikverket Länk till annan webbplats. för att se uppdaterad lägesbild. Årjängs kommun rekommenderar även kommuninvånare att hålla sig uppdaterade på SMHI:s webbplats Länk till annan webbplats. om nuvarande vädervarningar.

För dig som använder eller rör sig runt med båt är det viktigt att vara extra försiktig på grund av ökade vattenflöden i sjöar och vattendrag.

Översvämning

Vid kraftiga regnoväder kan det orsaka översvämningar som kan påverka samhället och egendom. Ta reda på mer om hur du själv kan förbereda dig för eventuella översvämningar. Här finner du tips och råd om vilka skyddsåtgärder du kan vidta för att undvika eller minska riskerna för en översvämning.

Översvämning i källare

Du som privatperson har ett ansvar för din fastighet. Tänk på att använda källaren på ett lämpligt sätt. Detta innebär att du bör anpassa användningen av källaren utefter ditt aktuella översvämningsskydd. Undvik dyra, känsliga och värdefulla föremål i källaren och ha ett fukttåligt golvmaterial i källaren, till exempel klinkers. Det går inte att skydda sig helt mot en källaröversvämning, men det finns en del saker som du bör ha koll på för att minska riskerna för en översvämning i källaren.

En manuellt avstängbar golvbrunn måste vara stadigt installerad i golvet för att motstå det tryck som uppstår vid överbelastning av avloppssystemet. Brunnen bör endast vara öppen när vatten släpps ut. Regelbunden översyn av brunnen är nödvändig, och det är viktigt att följa tillverkarens skötselanvisningar. Kom ihåg att en bristfälligt underhållen brunn i värsta fall inte kan erbjuda något skydd mot översvämningar.

En självstängande golvbrunn fungerar på liknande sätt som en backventil och tillåter enbart att vattnet rör sig åt en riktning. Brunnen har förmågan att motstå trycket motsvarande ungefär en meters vattenpelare, men denna kapacitet kan ökas till det dubbla om locket (silen) fästs på ordentligt. Regelbunden översyn av brunnen är nödvändig, och det är viktigt att följa tillverkarens skötselanvisningar. Kom ihåg att en bristfälligt underhållen brunn i värsta fall inte kan erbjuda något skydd mot översvämningar.

 

För att effektivt förhindra att dagvatten tränger in i dräneringsledningarna kring huset är den mest pålitliga metoden att pumpa bort dräneringsvattnet. Vid denna pumpning lyfts vattnet upp till marknivå och sedan leds det med naturligt fall ut till kommunens ledningar. För att upprätthålla funktionen kräver installationen regelbundet underhåll och det är viktigt att utrusta den med larm som aktiveras vid eventuella störningar i pumpens funktion.

 

En backventil skyddar fastigheten genom att förhindra att vatten från ledningen i gatan tränger sig in i källaren genom golvbrunnar och liknande öppningar. Det är viktigt att se till att inga andra avlopp, såsom från toaletter eller duschar, är placerade ovanför backventilen än de som kommer från källarplanet. Denna ventiltyp kan placeras antingen under källargolvet eller i en separat brunn utanför byggnaden. Backventilen fungerar automatiskt och har ofta även en manuell stängningsfunktion. Regelbunden övervakning och underhåll är nödvändigt för att upprätthålla dess funktion.

 

Om du planerar att resa bort och väderprognosen förutspår intensivt regn, kan du vidta åtgärder för att temporärt försegla golvbrunnarna och därigenom vidta extra försiktighet.

Såhär gör du en provisorisk tätning:

Det här behöver du:

  • En bit gummimatta
  • En bräda som är något längre än avståndet
    mellan golv och tak
  • En skiva av trä i kraftig plywood eller annat
    stabilt material

Så här gör du:

  1. Lägg tätningen över brunnen och se till att den täcker hela området som är försänkt i golvet.
  2. Lägg på plattan.
  3. Ställ brädan på plattan och spänn den mot taket.
  4. Sätt en pappskiva eller en bit spånplatta på brädan för att skydda taket.


 

  • Det är viktigt att stuprör som felaktigt kopplats
    på fastighetens dräneringsbrunn och vidare till kommunens spillvattenledning kopplas om.
  • Stuprör ska alltid vara kopplade till dagvatten- brunn om de inte har utkastare.
  • Felaktig planering av tomten kan göra att regn- vatten rinner ner via källartrappa eller garagenedfart och orsakar översvämning.
  • Se till att fastighetens brunnar och dräneringsrör är rensade och i bra skick.
  • Om du kopplar bort ett stuprör får det inte orsaka att regnvatten avleds in på grannfastigheten.

 

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: erika ståhl