Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

På grund av avbrott på råvattenledning i Töcksfors ber vi boende på orten att använda vatten sparsamt!

Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

På grund av avbrott på råvattenledning i Töcksfors ber vi boende på orten att använda vatten sparsamt!

Misstänkt badklåda vid badplatsen i Högsjön

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

Vi har fått in rapporter om klåda vid badplatsen i Högsjön. Det rör sig sannolikt om den så kallade badklådan som är vanligt förekommande vid varmt väder.

Badklåda, som även benämns som simmarklåda, vattenloppor, eller cerkariedermatit, är en ofarlig och självläkande åkomma. Badklåda medför kliande bett som påminner om myggbett. Dessa orsakas av parasiter som kan finnas i sötvattensjöar och i bräckt vatten. På sommaren kan varm vattentemperatur göra så att stora mängder cerkarier bildas.

Läs mer om badklåda på Havs- och vattenmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Badklåda går inte att se med blotta ögat, men ett tips är att ha med sig en flaska med rent vatten att skölja kroppen med eller att ta en dusch efter badet. Kom ihåg att byta från badkläder till torra kläder.

Om du fått badklåda finns det tips på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om hur du lindrar besvären.

Det finns idag ingen avrådan om bad. Bedömning och vattenprover av kommunens badplatser görs regelbundet. Här kan du läsa mer om våra badplatser och vattenkvaliteten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: ros-mari fältskog