Blomskog
Mellan sjöarna Västra Silen i Öster, Lelång i väster och en vik av Stora Le i norr ligger den lilla socknen Blomskog.
Blomskog
Socknen har många fasta fornlämningar, som ger en tydlig anvisning om att bygden tidigt användes som boplats. Uppgifter om befolkningsuvecklingen i bygden visar att Blomskog i början av 1880-talet hade ca 2 200 invånare. Därefter började folkmängden sjunka, säkerligen beroende på nödåren i slutet av 1860-talet, försämrade utkomstmöjligheter, men dock främst av emigrationen till Amerika.
Borgåsgubben
Borgåsgubben I Källtegen finns Borgåsgubben som med sina drygt 3 m i höjd syns vida omkring där han står på Borgåsbergets högsta punkt. När och varför han kom till är det ingen som riktigt vet, men många tror att han blivit uppsatt av sysslolösa soldater som varit förlagda i trakten under Karl XII:s fälttåg mot Norge. Berget som gubben står på är ovanligt eftersom det fristående reser sig över det omgivande odlingslandskapet. För att fira millennieskiftet gav befolkningen i Blomskog Borgåsgubben en fru på berget mittemot - Stenkäringen. Det finns en vandringsled mellan gubben och hans fru.
Källtegens By/Amerikabrevet
Byggnaderna på den plats där bygdespelet Amerikabrevet spelas är alla av gammalt datum. Man tror att byggnaderna uppfördes redan före de norsksvenska gränsfejderna i slutet av 1600-talet och att de sedan dess fått stå kvar som ruiner tills de i mitten av 1800-talet omvandlades. Amerikabrevet är en lokal verklighetsbaserad teater om immigrationen till Amerika. Spelets manus, sångtexter och musik är producerade av Blomskogsbor, och det är amatörer från bygden som framför teatern. Spelas i början av juli varje år
Blomskogs Kyrka
Den nya kyrkan ligger ovanför gamla och nya kyrkogården. Kyrkan är en vitputsad långskeppsbyggnad och har ett 30 m högt torn med koppartak. Koret har altarskåp med målningar av konstnären Olle Hjortberg. Från kyrktrappan har man utsikt mot nya och gamla kyrkogården med det vackra Blomskogstjärnet i bakgrunden. Kyrkan byggdes 1928 och invigdes 1929.
Sockenmagasinet
Sockenmagasinet är beläget ovanför prästgården och är uppfört av liggande timmer i två våningar. Det kallades för ”fattigmagasinet” och användes i huvudsak som uppslagsplats för säd som vid missväxttid och hungersnöd lånades ut till behövande.
Valekullen & Ofredsboa
Valekullen och Ofredsboa ligger en bit in i skogen och kan nås via en kulturvandringsled. Ofredsboa är ett bergöverhäng och därunder finns en grotta. Till denna grotta flydde kvinnor och barn under 1600- och 1700-talet när det var krig mellan danskar, norrmän och svenskar. På Valekullen placerade man vårdkasar, vilka man tände som en varning när fienden kom.
Edskvarnen
Första kvarnen vid vattenfallet i Ed, mellan Övre och Nedre Blomsjön, byggdes på 1700- talet. Den brann på 1880-talet och en ny kvarn byggdes. Den användes fram till 1970 för malning av foder och brödsäd. I den gamla byggnaden finns fortfarande stora delar av den använda utrustningen kvar och dessutom en liten kraftstation.