Hem/Invånare/Utbildning & barnomsorg/Svenska För Invandrare, SFI
Lyssna

Svenska För Invandrare, SFI

Svenska för invandrare (SFI) vänder sig till dig som är ny i Sverige. Du får lära dig det svenska språket och får kunskaper om det svenska samhället. Utbildningen har olika studievägar, från nybörjare till den som redan kan lite svenska. Undervisningen är gratis.

SFI har gått över till distansstudier

Elever på SFI följer undervisningen enligt lärarnas instruktioner. Ta kontakt med din mentor om du är osäker. Läs mer om distansstudier här.

Vem får läsa SFI?

Du som är invandrare och folkbokförd i Årjängs kommun, eller har ett beslut från annan hemkommun att du får studera i Årjäng, kan läsa svenska för invandrare om du uppfyller följande:

  • från och med 1 juli det år du fyller 16 år
  • inte har grundkunskaper i svenska
  • är folkbokförd i en kommun

Ansökan

Utbildningen startar två gånger på hösten och två gånger på våren. Anmälan gör du på en ansökningsblankett och lämnar till skolans expedition eller skicka till skolans postadress. Blankett och adress hittar du till höger på den här sidan. Har du frågor, kontakta utbildningens administratör.

Ta med när du anmäler dig:

  • legitimation eller pass
  • personbevis, som du kan beställa från Skatteverket
Om du har samordningsnummer behöver du ett intyg från Skatteverket som visar att du bor i Årjäng. 

Samordningsnummer

Du som har ett samordningsnummer kan inte beställa personbevis. Ring direkt till Skatteverket på 0771–567 567 och beställ ett utdrag om att du har tilldelats ett samordningsnummer som du kan visa upp.

Antagning

När du blivit antagen får du en kallelse som talar om vilken tid och plats utbildningen startar. Du börjar din utbildning med ett inskrivningssamtal. Därför är det viktigt att du kommer den dag som antagningsbeskedet säger.

Studievägar

SFI består av tre olika studievägar, SFI 1, SFI 2 och SFI 3 och riktar sig till personer med olika bakgrund, förutsättningar och mål. Du börjar dina studier utifrån den studieväg som bäst passar dina individuella förutsättningar. Undervisningen sker på dagtid. 

Studieväg 1

Kurserna A, B, C och D. Start för dig som inte kan svenska, kanske inte gått i skola eller har en kort skolutbildning bakom dig.

Studieväg 2

Kurserna B, C och D. För dig med en varierande skolbakgrund. Du kan ha en kort eller lång utbildning och ha yrkeserfarenhet eller inte.

Studieväg 3

Kurserna C och D. För dig som har en varierande skolbakgrund. Du kan ha en kort eller lång skolutbildning eller yrkeserfarenhet bakom dig.

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 8 maj 2020

Kontakt

Relaterade länkar

Ansökningsblankett

Sjukanmälan

När du är sjuk ringer du 142 47 eller 070 219 81 68.

Vuxenutbildningen/SFI

Besöksadress:
Högdalsvägen 4
672 31 Årjäng

Postadress:
Box 906
672 29 Årjäng