Hem/Invånare/Uppleva & göra/Kultur/ Träsnidare Leif Andersson
Lyssna

Träsnidare Leif Andersson

Träsnidaren i Noretjärn, Snarkil, Leif Andersson var tandläkaren som sadlade om och blev konstnär.

Fotograf Lars Brander

Från tandläkare till träsnidare

Redan som grabb började Leif karva i trä. Träsnidare eller bildhuggare på heltid blev han dock inte förrän långt senare. Leif var född och uppväxt i Halland men kom till Årjäng i mitten av 50-talet. I bygden var han kanske mest känd som tandläkaren Leif Andersson efter 42 år i yrket. Någon gång på 70-talet vaknade dock intresset för bildhuggeri till liv på allvar. 

Mångsidig konstnär

Leif tillverkade bildkonst i trä såsom reliefer, skulpturer och konsthantverk. Många av hans verk pryder idag kyrkorum och offentliga miljöer runt om i Sverige. Leif har även utformat den officiella Årjängssouveniren.

Mycket hästar

Hästar var lite av Leifs specialitet. Bortsett från Årjängshästen tillverkade han träfigurerna till travets Hall of Fame med placering på Nordiska Travmuseét, Årjäng samt som delades ut till vinnaren av Årjängs stora sprinterlopp.

Donation

Leif Andersson avled våren 2018 och under sommaren 2019 beslöt hans söner David och Jonas Dackman att donera ett stort antal verk till Årjängs kommun. Bilderna kommer placeras i lämpliga verksamheter. 

 
 

 
 
Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 21 augusti 2019

Kontakt


 • Kulturutvecklare
  Medborgarservice
  Växel: 0573-141 00
  Direkt: 0573-142 93
  Claras Gränd 1 B
  Box 906
  672 29 Årjäng