Hem/Invånare/Uppleva & göra/Kultur/Resan går vidare
Lyssna

Resan går vidare

De två föreställningarna 29 och 30 september 2017 i Holmedals kyrka lockade stor publik. Besökarna möttes av en mörklagd kyrka med en fantastisk ljusshow. Besökarna fick uppleva en föreställning med sång, musik, film och monolog. En föreställning med många känslor där vacker sång och musik varvades med fartfylld dans. Föreställningen gav många intryck och skapade eftertanke hos alla som var där.

Fin scenbild från Resan går vidare
Resan går vidare

Projektet "Resan går vidare"

Svenska kyrkan i Nordmarken är sedan flera år engagerad i integrationsarbetet och tar tydligt ställning för mångfald, nu i projektet "Resan går vidare". Projektet är ett samarbete mellan Holmedal-Karlanda församling, Årjängs kommun och HVB-hemmet ClaraBo, och stöds av Europeiska fonden för landsbygdsutveckling. Arbetet har planerats sedan två år tillbaka och inleddes våren 2017.

Bakgrund

2013 genomfördes projektet "Från Källtegens by till Präriens drottning", ett integrationsprojekt som handlade om att vara på flykt och att komma till ett nytt land. Initiativtagare till projektet var Kerstin Wallmyr, kyrkomusiker i Nordmarkens pastorat. En del av projektet genomfördes i bygdeskolorna, där man bl.a. jobbade med släktforskning och hade olika workshops. Slutprodukten blev en musikalföreställning med körer, elever från skolorna, olika artister och musiker både från bygden och från andra ställen i landet.

Uppföljningen

Uppföljningen som heter "Resan går vidare" kom även denna gång att i väsentlig grad rikta sig mot skolan. Det anordnades en temadag där bl.a. Pärra Eriksson från gruppen Môra-per medverkade.

Eleverna och deras föräldrar fick lyssna till föreläsningen "Lilla mångfaldsskolan" med Navid Modiri.

Samverkan

Samverkan skedde även denna gång mellan Årjängs kommun, Holmedal-Karlanda församling och ClaraBo. Ungdomarna på Clarabo fick ta del av workshops med sång och dans, de var också med i föreställningen och dessutom var någon av de filmer som de gjort en del i musikalen.

Föreställningen

Föreställningen byggde på musik, dans och andra uttryck. Berättarna Cecilia Näslund och Rune Wallmyr knöt ihop det hela med utvalda texter. Musiken hämtades från musikalen Kristina från Duvemåla samt från artister som Bob Dylan, Môra-Pär och Laleh.

Viktiga frågor

Integrationsfrågorna är ett viktigt ämne för kyrkan och kyrkans rum kan med fördel fungera som en arena för att nå fram med ett i tiden angeläget budskap - att vi alla tillsammans i vår kommun behöver ställa upp och verka för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter och för allt det goda som trots allt finns i världen.

Medverkande

Producent & körledare Kerstin Wallmyr med musiker samt kören Con Brio. Kapellmästare & arrangör Johan Gund samt sceniskt arbete av Johanna Levin.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 23 juni 2020

Kontakt

Från Källtegens by till Präriens drottning