Hem/Invånare/Uppleva & göra/Kultur/Offentlig gestaltning
Lyssna

Offentlig gestaltning

Vi satsar på den yttre miljön i vår kommun. En skulpturpromenad från Årjängs centrum till Kyrkeruds folkhögskola är exempel på en sådan satsning.

Solbadande kvinna huggen i sten
"Solbadande kvinna" av konstnären Lolo Funck

Årjängstrollet

Vår första satsning på offentlig utsmyckning är vårt Årjängstroll som gjort oss kända långt över Värmlandsgränsen. Många är de barn som uppträtt på Trollbrickan eller åkt ner i dess svans. Trollet har även varit på turné i Stockholm och Göteborg och påstås vara Sveriges högsta och största troll.

Enprocentregeln

Kommunfullmäktige i Årjängs kommun beslutade i februari 2019 att Årjängs kommun ska tillämpa enprocentregeln vid all ny-, om- och tillbyggnad. Läs mera om 1%-regeln till höger på sidan.

Konstnärlig gestaltning i våra skolor

Det har avsatts pengar till våra pågående skolbyggen för konstnärlig gestaltning. Det gäller Nordmarkens skola låg-mellanstadie, ombyggnation vid Töcksfors skola samt ny förskola i Årjäng.

Här visar vi de inköp vi gör

 Hönan & Ägget 

konstnärerna är Ulf Johnsson och Kerstin Merlin Eriksdotter. Inköpt maj 2019, med planerad placering på låg- och mellanstadiet i Nordmarkens skola. Finns att beskåda på biblioteket i Årjäng. Läs mer om konstnärerna till höger på sidan.

Konstnärerna: Ulf Johnsson och Kerstin Merlin Eriksdotter

Pastill

Konstnär Ulf Johnsson. Inköpt september 2019 med placering nys förskolan Regnbågen. Är utställd på biblioteket i Årjäng till placering sker i förskolans trädgård.Läs mer om Ulf till höger på sidan.

 

Skulpturpromenad

Victor Sjöströms monument, konstnär Kjell Sundberg

 Efter ett projektarbete beslutades att uppmärksamma filmregissör och skådespelare Victor Sjöström, som föddes och bodde sitt första levnadsår i vår kommun. Det blev också den första skulpturen som skapades utifrån tanken om en skulpturpromenad från Årjängs centrum till Kyrkeruds folkhögskola, en promenad för upplevelse och rekreation. Se vidare i foldern Tre kilometer skulptur.

Skulpturgrupp 

Skulpturgrupp

 1985 fick biblioteket i Årjäng sin första offentliga utsmyckning av större format. En skulpturgrupp i trä för barn- och ungdomsavdelningen. Det är konstnären Börje Wahlström, Årjäng som gjort gruppen bestående av två hängande soltecken, ett trekantigt bord, två hästar och en ko. Konstnären har haft hällristningar som förebilder för sitt arbete.

Soltecken

 

 

Utsmyckningar på Claras torg

Minnessten över Clara´s konditori

På Claras torg har vi en minnessten över Clara´s konditori, enligt säker källa där Claras kassaapparat var placerad.
Stenen är skänkt av Askim stenindustri och invigd på Kulturnatten 2013.

Stenbok

Materialet i stenboken är Vångagranit och foten gjord av Idefjordsgranit. Den är tillverkad av Askim Stenindustri och skänkt till Årjängs kommun av Westra Wermlands Sparbank. Stroferna är hämtade ur  "Nô´t å grônne på" av Gunnel och Kjell Swärd.
Boken är placerad till vänster om bibliotekets huvudentré och invigd på Nationaldagen 2014.

 

Kanalparken i Töcksfors

I samband med firandet av kanalen Stora Lee-Östen 100 år invigdes två nya utsmyckningar i Kanalparken. Det är en "kraftsamlare" i bohusgranit av konstnären Lolo Funck, och  ett konstverk av konstnären Justus Braunschweig, "Vattnets kraft" som återfinns i slussens befintliga räcken med en skulptural avslutning i form av en stor våg som slår mot slussväggens utsida.

Slussen Stora Lee-Östen

Läs mer om slussen Stora Lee-Östen och jobbet med färdigställandet inför 100-årsjubileet och även jubileumsdagen lördagen 5 september 2015.

Kraftsamlaren,konstnär Lolo Funck

 

Kraftsamlaren i nattbelysning

 

Vattnets kraft, konstnär Justus Braunschweig

 

Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 22 oktober 2019

Kontakt

Årjängstrollet

Enprocentregeln 1%

Konstnärerna till Hönan och Ägget

Ulf Johnsson

Konst i Nordmarkens skola, Högstadium

Läs mer om konsten i skolan

Tre kilometer skulptur

Broschyren i Pdf

Fontän i Lennartsfors

I samband med Lennartsforsdagarna 2014 invigdes en fontän av hemmasonen Thomas Wassberg

Läs mer om Lennartsfors

Klubb August

En ny sten med inskription på Claras torg. Klubb August jubilerar 50 år.

Läs mer om Klubb August