Lyssna

Kuriositeter

På denna sidan hittar du lite av varje eller "litt tå hôrt" som vi skulle säga i Nordmarken. Sidan är under uppbyggnad och kommer att fyllas på med mera kuriositeter, intressanta människor, byggnader och trakter i vår kommun.

Porten vid Silbodals minneslund
Porten vid Silbodals minneslund

Okända mästare

Linder Eriksson. Foto: Lars Tunbjörk

 Linder Eriksson 1924-2011 Håltebyn, Årjäng.

Linder jobbade hela sitt liv i skogen förutom en period i sin ungdom då han arbetade som hantlangare åt ett par murare så valet av material till sina skulpturer var inte svårt. Linder såg sig nog inte själv som konstnär:

-Ja ville så gärna pröve på å så gjorde jag några grejer. En får som en sån känsle. Jag gjorde dem på måffå säger Linder i boken Okända mästare. När skulpturerna runt gården blev för många flyttade Linder dem till skogen och Porrberget uppstod. Det är en märklig plats där Linders alster blandas med naturen. Här har han också placerat ut älg- och rådjursskallar mellan skulpturerna vilket gör att alltsammans kan kännas som någon slags hednisk kultplats.

 Läs mer om Linder i boken Okända mästare, skulptur på egna vägar av Olle Nessle. 

Här finns flera bilder av Linder´s skulpturer.

Ture Alfredsson, Ture i Berg 1896-1984 Sillerud, Årjäng

Ture levde sitt liv som småbonde och var inte fattig men han levde sparsamt och han sparade på allt som andra slängde. För det mesta tillverkade han själv det som behövdes, från maskiner till enkla nyttoföremål. Han beskrivs som uppfinningsrik och händig vilket blir synligt i hans skulpturer som oftast var uppbyggda av märkligt växta träddelar med detaljer av knappar, elproppar, gammalt porslin, burkar och förpackningar av allehanda slag. Ture fascinerades av möjligheten att göra sina skulpturer rörliga. Många av dom innehöll påhittiga mekaniska konstruktioner.

Läs även om Ture Alfredsson i boken Särlingskap och konstnärsmyt, Per Dahlström och Okända mästare, Olle Nessle.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 25 juni 2018

Kontakt

Från Årjäng till konstmuseet