Lyssna

Historien om Clara

Clara och hennes kära konditori är ett begrepp i Årjängs kommun

Clara med konditoriets flagga

Clara Johansson föddes den 25 juli 1902 i Våxlanda, strax norr om Årjäng. 1934 startade hon kafé, som så småningom blev Claras Konditori med personal och eget bageri. Bageriet blev långväga berömt, särskilt tårtan Clara Special.

Clara hade dock många strängar på sin lyra. Hon skrev och läste dikter, målade tavlor, var mycket aktiv i föreningslivet och inte minst - god vän med alla.

Clara och Thore

En dag får Clara ett telefonsamtal från Thore Skogman. Han hade av en slump hittat hennes diktsamling och ville tonsätta. Vi minns "Kärlek på lasarett", "Fröken Johansson och jag" och "Baldersbrå", bara för att nämna några av Claras och Thores örhängen.

Men det blev mycket mera. Thores kontakter med Årjäng ledde till sommarhus, många vänner och ett starkt engagemang för kommunen. Clara gästade Hylands hörna, där hon på grund av en ond tå, blev rikskändis som "Clara mä tåa".

Clara Johansson har även gett ut sina dikter i bokform, Några allvarliga och glada dikter, 1978 och Claras kaffetårar, 1989.

Thore Skogman har tonsatt Claras dikter i Clara och Thore-Dikter blev visor och Det föds en dikt.

Claras torg

I samband med att vårt nya torg invigdes under kulturnatten 2013 uppmärksammades Claras konditori med en minnessten och enligt säker källa så ligger stenen där Claras kassaapparat stod en gång i tiden. 

 

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 24 oktober 2018

Kontakt