Lyssna

Babysim

Att babysimma med ditt barn är både lustfyllt och roligt att göra tillsammans. Det ger ditt barn vattenvana och kroppsmedvetenhet. Allt sker på ditt barns villkor.

Bild på babysim

Foto: Therese Sloberg

Babysim

I babysimmet lär man barnet vattenvana

Att simma och röra sig i vatten stimulerar ditt barn på många olika sätt. Genom att babysimma lär sig barnet att ta sig fram självständigt i vattnet. Det får ett naturligt förhållningssätt till vattnet samtidigt som det lär sig hur det skall hantera en eventuell olyckssituation. Vattnets massage stimulerar motoriken. Simning är lustfyllt och en väldigt rolig sak att göra tillsammans redan när barnet är mycket litet. Kan alla barn börja babysimma?
Alla friska barn kan babysimma. Men även för barn med olika typer av funktionshinder kan simning vara utomordentligt bra. I dessa fall skall barnets läkare tillfrågas innan badet startas.

Du kan börja simma med ditt barn när barnet är tre månader

Du kan börja simma då barnet är omkring tre månader gammalt. Det det viktiga är att du föräldrar känner dig redo. Ditt barn är expert på att känna av dina känslor! Det är annars bra om man kan börja tidigt så att barnet får vattenvanan med sig från början. Det är aldrig för sent att börja simma.

Så här går det till

Babysimmet är organiserade kurser i små grupper, med åtta badtillfällen på respektive 30 minuter. Simkurser är mycket mer än bad. Barnet lär sig tidigt att ta sig fram i vattnet, kunskaper som sedan finns kvar resten av livet! Vi stimulerar barnets olika sinnen genom olika övningar. Vattensäkerheten går som en röd tråd genom alla kurser. Under varje lektionstillfälle har vi gemensamma genomgångar och övningar. Det ges även tid för att självständigt utföra de föreslagna övningarna. Instruktören går runt till de olika familjerna och hjälper till.

Måste man dyka?

Du skall aldrig göra något med ditt barn som inte känns bra. Dykning är något som ingår i baby- och småbarnssimningen, men absolut inte innan barn och föräldrar känner sig trygga i vattenmiljön. Att barnet vet hur det hanterar en situation då det hamnar i vattnet är mycket värdefullt och dessutom är det under vattnet barnet tar sig fram när det är under tre år. Vi vill därför lära barnet att viljemässigt hålla andan under vattnet. Det är aldrig för sent att börja dyka.

Så här kan du förbereda dig hemma

Det är bra att börja förbereda barnet redan innan du börjar babysimma. Det gör du genom att bada tillsammans hemma i badkaret i varmt 37 gradigt vatten. Öva dock inte dykning i badkaret. Att duscha tillsammans är också ett mycket bra sätt att vänja barnet vid att få vatten över huvudet. Tänk på vilka signaler du ger till barnet och visa att det är roligt att bada!

Åldersgrupper

Babysim för nybörjare gäller för barn från tre månader.
Babysim fortsättning gäller för barn upp till 18 månader.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 23 maj 2017

Kontakter