Hem/Invånare/Uppleva & göra/Årjängs Marknad
Lyssna

Årjängs Marknad 15-17 september 2017

Den tredje helgen i september varje år är det Årjängs marknad. En tradition som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden.

karuseller på Årjängs marknad
Karuseller uppe i det blå

Tider och program

Tivoli, servering och underhållning

Fredag kl. 18-01 Lördag kl. 10-01 Söndag kl. 10-18

Fredag och lördag - Disco på dansbanan
Fredag - Serveringstält med underhållning
Lördag - Serveringstält med underhållning
Söndag - Halva karusellpriset

Försäljning av varor

Lördag kl. 8-18. Söndag kl. 10-16. Försäljning kan även ske före och efter ordinarie försäljningstid.

Marknadstrav V5

Lördag 16 september och söndag 17 september

Gratis buss

Gratis buss till marknaden från Årjängs busstation. Lördag 10-18 och söndag 10-16.

Årjängsmâtens historia

Årjängs Marknad är fast förankrad i bygden. Tideräkningen är baserad på före och efter marknaden! Innan detta stora höstevenemang ska alla bestyr vara ordnade. "Årjängsma'ten" eller "Silbodalsjula" är de alternativa lokalnamnen på denna marknad. Silbodal är namnet på församlingen.

En lång tradition

En gränshandel har nästan alltid funnits i dessa svenska ytterområden utmed riksgränsen mot Norge. Förr – likväl som nu – var det en dragkamp om vilken sida om gränsen pengar skulle omsättas i varor.

Årjängs Marknad har anor från 1600-talet med två marknader om året, en vintermarknad i februari och en höstmarknad i september. Det började, såsom brukligt var, med kreatursmarknad och försäljning av matvaror. Dagens Årjängs Marknad tilldrar sig en gång om året, alltid tredje helgen i september och lockar många besökare med knallar, tivoli, utställningar, serveringar och trav.

Handel och nöjen

Den tidigare karaktären av häst- och kreatursmarknad har givetvis förändrats väsentligt. ldInslaget av handel är mycket stort, men nöjesutbudet balanserar totalupplevelsen på ett perfekt sätt för stora och små. Här finns ett tivoli med en mängd attraktioner både på marken och i luften. Sång och musik ljuder här och var. Disco erbjuds de som önskar dansa.

Något att äta och dricka

En speciell företeelse är serveringen av kålsoppa i marknadsbodarna. Trollkorv, klengås, våfflor och kaffe med mera finns på flera ställen.

Nordmarkens Travbana

I anslutning till marknadsområdet ligger den välkända travbanan där det alltid är trav under marknadshelgen. I anslutning till travbanan ligger Nordiska Travmuseet som är unikt i sitt slag.

När är det marknad?

Marknaden går numera alltid av stapeln tredje helgen i september. Den börjar på fredagseftermiddagen för att nå sin kulmen på lördagen och bli inriktad på barnfamiljer under söndagen.

Här möts glada säljare och glada köpare

Årjängs Marknad kan räkna med cirka 100 000 besökare under en marknadshelg. För att tillfredsställa förväntningarna erbjuds 700 platser till säljare av allehanda varor. Inte enbart utsocknes säljare kommer till Årjängs marknad. Även lokala företag bokar plats för till exempel demonstrationer av nya produkter. En stor del av kommunens föreningsliv utnyttjar möjligheterna till försäljning av lotter. Den totala omsättningen är betydande. Marknadskommittén får ett överskott, vilket fördelas till föreningslivet i utbyte mot arbetsinsatser.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 9 februari 2017

Årjängs Marknad


 • Marknadskontoret
  Direkt: 0573-101 95 (marknadskontoret med tel svar)
  Mobil: 0766-22 61 55
  Box 906
  672 29 Årjäng

  Observera att vid vissa tidpunkter kan telefonbelastningen vara extra hög.

Försäljning och platser

Alla Sveriges marknader