Hem/Invånare/Nyhetslista invånare/Se dokumentären Amerikabrevet
Lyssna

Se dokumentären Amerikabrevet

Publicerad 2020-07-07 11:33

Nu finns Amerikabrevet filmatiserat. I väntan på nästa års upplaga som går av stapeln i Källtegens by, kan du se dokumentären i tre delar om Amerikabrevets historia.

Foto: Blomskogs hembygdsförening

Den 4 juli skulle årets upplaga av bygdespelet Amerikabrevet gått av stapeln i Källtegens by, men fick på grund av rådande läge ställas in. I väntan på nästa års upplaga har dokumentären Amerikabrevet tagits fram. Se den spännande serien i tre delar om Amerikabrevets historia.

Amerikabrevet, del 1

Amerikabrevet, del 2 

Amerikabrevet, del 3

Om Amerikabrevet

Amerikabrevet är ett bygdespel med verklig bakgrund, som spelas i Källtegens By i Blomskog i sydvästra Värmland söder om Årjäng. Det har spelats varje år sedan 1988 och årets speldatum är första veckoslutet i juli.

Amerikabrevet är skrivet av Eric Aronson. Sölve Aronsson och Arnie Nilsson har gjort musik- och sångtexter. Dessa tre och samtliga aktörer kommer från Blomskog. Spelet handlar om en familj med åtta barn, som i omgångar under 1860- och 1870-talen utvandrar till Amerika. Spelet varar cirka två timmar och framföres i den miljö där händelserna en gång tilldrog sig – en gårdsbebyggelse från 1700-talet. Varje år besöks spelet av cirka 1500 personer och vår gästbok visar att 3/4 av publiken kommer från platser utanför Årjängs kommun.

Amerikabrevet omgärdas av diverse aktiviteter: Hantverkare från bygden tillverkar och säljer sina alster – servering av kaffe och hembakat bröd, sill och potatis, hemlagad kalvdans mm – postkontor med för varje år ny stämpel finns. Dessa stämplar har blivit populära bland samlare – cirka 1000 försändelser behandlas varje år.

Det finns möjlighet till guidade turer i omgivningarna. På ett berg 300 m från spelplatsen står "Borgåsgubben", en tre meter hög stenfigur, som kom till på 1600-talet då danskar härjade i trakterna. Stenmannen skulle visa att här bodde ett storväxt folk och på så sätt skrämma fienden. Från berget har man en milsvid utsikt över sjön Silen.

Amerikabrevet är översatt till engelska och har vid två tillfällen turnerat i USA.1989 i staten Minnesota och 1996 på en treveckors turné i staterna Washington och Oregon. Det framfördes till största delen på engelska, men några scener gjordes på svenska för att låta svenskamerikaner höra sitt ursprungsspråk. Spelets musikanter, "Lill-Ingmars", har vid båda tillfällena tillsammans med spelets sångsolister även hållit konserter.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 7 juli 2020