Hem/Invånare/Omsorg & hjälp/Trygg och säker/Information med anledning av coronaviruset
Lyssna

Information med anledning av coronaviruset

UPPDATERAT 2020-03-27
Årjängs kommun följer utvecklingen av coronaviruset tillsammans med berörda myndigheter och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Folkhälsomyndigheten, som har ansvaret för informationsspridning, bedömer nu att risken är mycket hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya viruset utomlands. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige också som mycket hög.

Beslut om åtgärdspaket för företag och invånare

Under kommunstyrelsens arbetsutskotts den 25 mars toga beslut om ett
åtgärdspaket som ska vara ett stöd för företag och invånare i Årjängs
kommun. Samtliga ledamöter var eniga om åtgärderna som ska börja
gälla omgående. Du kan läsa om beslutet här

ÅRJÄNGS KOMMUN BEHÖVER DIN HJÄLP

Vi planerar nu för en situation där vi har, och under mycket lång tid kommer att ha, personal sjuk och frånvarande i våra samhällsviktiga verksamheter. Årjängs kommuns barn, äldre och de med särskilda behov behöver stöd och omsorg. Hjälp oss klara uppdraget.
Anmäl dig här

Så här gör du om du behöver hjälp

Om du inte har möjlighet att få hjälp av nära och kära, grannar eller på något annat sätt, till exempel med att handla om du är äldre, kontaktar du Frivilliga resursgruppen FRG på telefonnummer: 076-843 73 23 (Lennart Svensson, ordförande i FRG).

Utökad varuhemsändning av dagligvaror

För dig som är som är 70 år och äldre eller är i en riskgrupp samt är skriven i Årjängs kommun finns nu möjlighet att få dagligvaror hemsända Läs mer här

Så här gör du om du vill hjälpa till

Om du vill erbjuda din hjälp på annat sätt (till exempel genom att handla, transportera eller något annat) kontaktar du FRG, frivilliga resursgruppen, som samordnar frivilliginsatserna i kommunen.Telefonnumret är 076-843 73 23 (Lennart Svensson, ordförande i FRG).

Vård och omsorg

Besöksförbud på våra boenden fr.o.m. 2020-03-11 tillsvidare

Vi inför besöksförbud på äldreboende, korttidsboende och gruppboende LSS på grund av det rådande läget med det nya coronaviruset. Detta för att skydda våra äldre.
Vi följer råden som Folkhälsomyndigheten och Region Värmland utfärdat

Övriga verksamheter inom vård och omsorgs som är stängda:  

  • Oasen, daglig verksamhet för personer med demens
  • Daglig verksamhet inom socialpsykiatrin
  • Gympasalen på Kvarnåsen stängd
  • Pelarsalen Kvarnåsen stängd stängd pga smittorisk
  • Matsalen på Kvarnåsen är stängd pga smittorisk

Information till äldre

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år eller äldre begränsar dina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under en tid framöver.

Frågor och svar om coronasmittan som rör stöd och omsorg hittar du som separat undersida på webblatsen.

Utbildning och barnomsorg

Gymnasieskola och vuxenutbildning

Från och med onsdag 18 mars kommer all undervisning på Årjängs gymnasieskola förläggas till hemmen och fortsätta på distans. Lärarna lägger ut arbetsuppgifter och information på skolans lärportal It’s Learning. Eleverna ska fortsätta att studera enligt lärarnas upplägg. Elever på SFI kommer att få arbetsuppgifter och instruktioner på posten. 

Öppna förskolan stängd

Öppna förskolan och all gruppverksamhet på familjecentralen är stängd för att förhindra smittspridning av covid-19.

Frågor och svar om coronasmittan som rör skola och förskola hittar du som separat undersida på wepplatsen.    

Kommun och politik

Med anledning av Coronapandemin ger vi våra ledamöter möjlighet att delta på de politiska mötena på distans. Möjligheten till detta regleras i vårt nuvarande reglemente för kommunstyrelsen och nämnder i Årjängs kommun. Ändringen gäller inte Stöd- och omsorgsnämndens arbetsutskott där det förekommer sekretessärenden. Läs mer 

Allmänna frågor om viruset

Folkhälsomyndigheten
I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som har uppdraget att informera kring covid-19. Myndigheten uppdaterar dagligen sin webbplats med kvalitetsgranskad information

Där hittar du bland annat gällande reserekommendationer, aktuella fakta kring antalet smittade och riskområden, liksom mer information om sjukdomen och en FAQ ("frågor och svar-spalt")

 

Webbplatsen 1177.se innehåller sjukvårdsrelaterad information om covid-19.

Informationsnumret 113 13

Den som vill ställa allmänna frågor om covid-19 kan ringa det nationella informationsnumret 113 13 som är tillgängligt dygnet runt. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet.

Information på teckenspråk

Teckenspråkstolkad information om coronasmittan finns på webbplatsen krisinformation.se

Information på lätt svenska

Information om coronaviruset på lätt svenska kan du läsa här

Information på andra språk

Folkhälsomyndigheten har tagit fram information om covid-19 på olika språk samt information på olika språk om hur du kan skydda dig och andra från smitta

Röda Korsets stödtelefon under coronakrisen

Känner du stress och oro kring coronautbrottet som pågår? Ringer du vår stödtelefon får du prata med personer som har utbildning i psykologisk första hjälpen och förståelse för den nuvarande situationen. Läs mer på Röda korset

 

Skydda dig själv och andra från smitta

Stanna hemma när du är sjuk
Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns en utförlig beskrivning över symtom på covid-19 och du kan också göra självtest som Region Stockholm tagit fram.

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk. Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

Rekommendationer för att undvika smitta

Folkhälsomyndighetens råd för att undvika smitta är desamma för covid-19 som för säsongsinfluensan

  • Undvik att röra vid ansiktet eller ögon och undvik nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att inte att smitta andra.

 

Rykten och falska fakta

Det florerar många falska rykten, inte minst på internet. Hjälp till att hindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information. Det är på Folkhälsomyndighetens webbplats som granskade faktauppgifter läggs ut.

Krisinformation.se finns ansvariga myndigheters information om coronaviruset samlat.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 27 mars 2020