Hem/Invånare/Utbildning & barnomsorg/Svenska För Invandrare, SFI
Lyssna

Svenska För Invandrare, SFI

Svenska för invandrare (SFI) vänder sig till dig som är ny i Sverige. Du får lära dig det svenska språket och får kunskaper om det svenska samhället. Undervisningen sker på olika nivåer från nybörjare till dem som redan kan en del svenska. Undervisningen är gratis.

Foto: Hans Sandersson

Vem får läsa SFI?

Du som är invandrare och folkbokförd i Årjängs kommun, eller har ett beslut från annan hemkommun att du får studera i Årjäng, kan läsa svenska för invandrare om du uppfyller följande:

  • från och med 1 juli fyller 16 år det år du börjar
  • inte har grundkunskaper i svenska
  • är folkbokförd i en kommun

Hur ser undervisningen ut?

SFI består av tre olika studievägar, SFI 1, SFI 2 och SFI 3. Du läser svenska utifrån dina förutsättningar och mål med dina egna studier. Undervisningen sker på dagtid. Du möter ett varierande arbetssätt och praktik kan erbjudas genom samarbete med arbetsförmedlingen.

SFI 1

Kurs A- B. Start för dig som inte kan svenska, kanske inte gått i skola eller har en kort skolutbildning bakom dig.

SFI 2

Kurs B- C. För dig med en varierande skolbakgrund. Du kan ha en kort eller lång utbildning och ha yrkeserfarenhet eller inte.

SFI 3

Kurs C- D. För dig som har en varierande skolbakgrund. Du kan ha en kort eller lång skolutbildning eller yrkeserfarenhet bakom dig.

Anmälan

Alla har rätt att söka till SFI i Årjäng. Utbildningen startar två gånger på hösten och två gånger på våren. Anmälan gör du på en ansökningsblankett. Den hittar du till höger på den här sidan eller kontakta utbildningens administratör.

Antagning

När du blivit antagen får du en kallelse som talar om vilken tid och plats utbildningen startar. Du börjar din utbildning med ett inskrivningssamtal. Därför är det viktigt att du kommer den dag som antagningsbeskedet säger. SFI följer gymnasieskolans läsårstider och börjar med hösttermin och slutar med vårtermin. 

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 24 mars 2017

Kontakt

Relaterade länkar

Ansökningsblankett

Sjukanmälan

När du är sjuk ringer du 142 47 eller 070 219 81 68.

Vuxenutbildningen/SFI

Besöksadress:
Högdalsvägen 4
672 31 Årjäng

Postadress:
Box 908
672 29 Årjäng