Årjängs kommunvapen

"I fält av silver en upprest blå björn, med tunga, tänder och klor röda, inom en blå bård, belagd med riksgränstecken av silver." Så lyder beskrivningen av Årjängs kommunvapen från Patent- och registreringsverket vid registrering av vapnet vid kommunsammanslagningen 1974.

Björnen har sedan länge varit en symbol för Nordmarken. Årjängs björn och Töcksmarks björnhuvud återgår båda på björnen i Nordmarks härads sigill som sedan början av 1600-talet visat denna bild. Björnen var ett vanligt heraldiskt tecken i hela Europa, en symbol för styrka och vildhet.

Årjängs Köping hade sedan 1962 vapnet med björnen och en krans av hästskor runt om, som skulle symbolisera ortens travintresse. Töcksmarks kommun hade ett björnhuvud med en bård av kors runt om, som visade att området utgjorde riksgräns mot Norge.

När Årjängs kommun bildades 1974 bestämdes att det nya kommunvapnet skulle utgå från de båda kommunernas symboler med en björn och behålla riksgränstecknet i bården från Töcksmarks vapen.

Sidan uppdaterad den 31 mars 2016