Hem/Invånare/Kommun & politik/Demokrativeckan 20–27 september

Demokrativeckan 20–27 september

Regeringens satsning, Kommittén Demokratin 100 år, har i uppdrag att genomföra insatser för en stark demokrati och Värmland skrev den 23 oktober 2020 på "deklarationen för en stark demokrati". Demokrati betyder folkstyre och innebär att den offentliga makten ska utgå från folket. 1918 togs det första beslutet för allmän och lika rösträtt. 1921 var första valet där både män och kvinnor fick rösta på lika villkor. Vi firar därför att vår demokrati fyller 100 år med en demokrativecka fylld av aktiviteter!

Demokrativeckans program

Stolta presenterar vi ett roligt, spännande och intressant program under Demokrativeckan i Årjäng!

Viktig information!

Vi har begränsat antal platser med hänsyn till coronasituationen. Läget kan komma att ändras om det kommer nya direktiv från Folkhälsomyndigheten.
Alla arrangemang kräver föranmälan*. Information om hur du anmäler dig, hittar du vid respektive programpunkt.

Måndag 20 september

Karius och Baktus

Bakgrund

Under Coronapandemin när gränsen var stängd började Lilian och Yvonne, som båda arbetar med barn och ungdomar, intressera sig för norsk barnlitteratur (Teskedsgumman, Hackebackeskogen och Karius och Baktus) och fann det inspirerande med sagor som tar sig över gränser oavsett om dessa är stängda eller inte.
De började då göra korta filmer och la ut dem på Facebook. Under demokrativeckan kommer dessa filmer tillsammans med bilder och föremål finnas utställda på Årjängs bibliotek.

Årjängs bibliotek kl. 18.00

Observera! Programpunkten är delvis ändrad, då Ulrika Schenström fått förhinder att delta.

Samtal om demokrati: Staffan Svanqvist, Anders Ajaxson och Nordmarkens ledande politiker

De värmländska seniorjournalisterna Staffan Svanqvist och Anders Ajaxson samtalar med Daniel Schützer, Gunilla Svantorp och Kjell-Arne Ottosson om den svenska demokratin och hur den utövas på tre nivåer: den lokala, den regionala och den nationella. Framför allt tar de upp värmländska förhållanden med ett särskilt fokus på Årjängs kommun, där för övrigt Staffan är uppväxt. Vi delar ut samtalsaskar och bjuder på demokratibakelse.
Det går att se samtalet både på plats på biblioteket och via livesändning på kommunens Facebooksida och YouTube-kanal. Du som väljer det digitala alternativet och anmäler dig får två bakelser, så kan du bjuda in en äldre släkting, bekant eller någon som är ovan vid digitala sändningar.
*Föranmälan till demokrati@arjang.se eller 0573-139 02 (ange om du vill vara på plats i biblioteket eller om du vill se samtalet digitalt). Den digitala sändningen är givetvis öppen för alla oavsett om du anmäler dig eller inte.

Tisdag 21 september

Karius och Baktus

Lilian Nilsson och Yvonne Olofsson dramatiserar den norska barnsagan.
*Föranmälan till demokrati@arjang.se eller 0573-139 02.

Årjängs bibliotek kl. 18.00

"Ja skiter i att det är fejk, det är förjävligt ändå"

Jack Werner

Digital föreläsning med Jack Werner, som visas på storbildsskärm och som även går att se som digital föreläsning hemma.
Människan blev inte sämre på källkritik över en natt 2016, så varför känns det så? Frilansjournalisten Jack Werner berättar om källkritik, varför vi hela tiden har fel och vad vandringssägner på sociala medier kan berätta.

Jack Werner är frilansjournalist. 2014 lanserade han tillsammans med två kollegor satsningen Viralgranskaren på tidningen Metro, som belönades med Stora journalistpriset. Han är programledare för SR-podden Creepypodden, och har skrivit böckerna "Creepypasta – spökhistorier från internet" och "Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå".
*Föranmälan till demokrati@arjang.se eller 0573-139 02 (ange om du vill vara på plats i biblioteket eller om du vill se samtalet hemma).

Onsdag 22 september

Kyrkeruds folkhögskola kl. 08.30-12.00

Från Disco-performance till Abort-utställning

Konstgruppen OTALT

Konstgruppen OTALT berättar om samarbete och om att lyfta fram marginaliserade berättelser och kvinnors kamp.
Fikapaus kl. 10.00-10.30.
*Föranmälan till line.blomstrand@regionvarmland.se

Hackebackeskogen

Lilian Nilsson och Yvonne Olofsson dramatiserar den norska barnsagan och Malin Hovlund sjunger sånger till.

Torsdag 23 september

Teskedsgumman

Fredag 24 september

Teskedsgumman

Lördag 25 september

Årjängs bibliotek kl. 13.00

Arabiska teatern spelar pjäsen "Hjältinnor" på arabiska för barn och barnfamiljer.

Pjäsen handlar om kvinnor som har förändrat världen, gjort modiga saker, kämpat mot fördomar och traditioner – om kvinnor som kan ses som hjältar!

Hela veckan på Årjängs bibliotek

Öppet måndag - torsdag 10.00-18.00, fredag 10.00-17.00.
*Ingen föranmälan krävs.

Bamses specialtidning

Tidningen Bamses specialtidning om demokrati delas ut på biblioteket. (Observera, så långt lagret räcker.)

Utställning om de norska barnsagorna

En utställning med filmer, bilder och föremål om de norska barnsagorna av Yvonne Olofsson och Lilian Nilsson.

Demokratirum med digitala tittskåp

Tidningsrummet är omgjort till ett demokratirum med digitala tittskåp där du kan se virtuella utställningar med dramatiserade berättelser från demokratins genombrott. Här kan du lära dig mer om kampen för rösträtt, våra folkrörelser och de första kvinnorna i riksdagen.

Sidan uppdaterad den 14 september 2021

Program i hela Värmland