Lyssna

En dag utan vatten

Hur ofta reflekterar du över att vi har rent vatten direkt i kranen? Varje dag när det rinner som det ska? Eller tänker du bara på det vid de få tillfällen då vattnet är avstängt eller kanske när du har varit utomlands och fått köpa flaskvatten eller dricka vatten som smakar klor?

Drickbart vatten

Det finns cirka 1 400 000 000 000 liter vatten på jorden, men det är bara en liten del som går att använda som dricksvatten.

Den största mängden vatten utgörs av saltvatten som vi inte kan dricka.

Bara tre procent är sötvatten och av detta är endast 1,2 procent av allt vatten ytvatten och lättillgängligt för människor.

I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter per person och dygn.

 • 60 liter för personlig hygien
 • 30 liter för toalettspolning
 • 15 liter för disk
 • 15 liter för tvätt
 • 10 liter för mat och dryck
 • 10 liter övrigt

Jämförelse: Du behöver 3-5 liter vatten per dag de första dagarna vid en vattenkris!

Vad gör jag vid kris?

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Du behöver minst tre liter per dag

Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna, sedan behövs det mer. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även till dem.

Tappa upp dricksvatten

Om strömmen försvinner kan vattenpumparna sluta att fungera efter ett tag. Då behöver du ha extra vatten upptappat, både till familjer samt husdjuren. Ett smart sött att flrbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservvatten och som kylklampar i frysen under strömavbrott. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser. Om strömmen går kan du direkt börja tappa upp vatten i dunkar och hinkar. Badkaret fungerar också.

Tips! Om det är snö ute kan du smälta snö i hinkar och använda till t. ex. toalettspolning.

Förvara vattnet mörkt och svalt

Förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur så håller det sig fräscht längre. Gränsen för hur länge det går att förvara dricksvatten har mer med lukten och smaken att göra än med risk för sjukdom.

Tips! Se alltid till att ha några flaskor mineralvatten hemma, gärna i din krislåda!

Hämta vatten

Om det blir brist på vatten kan kommunen ställa ut vattentankar på bestämda platser, dit du får gå för att själv hämta vatten i egna kärl. Räkna med att du får hämta begränsade mängder, eftersom vattnet ska räcka till så många som möjligt. I nödläge kan du hämta vatten från vattendrag, sjöar och dammar. Ta isåfall från ställen där vattnet rinner, eller som ligger långt ut från standen.

Koka alltid vatten du har hämtat ute.

Koka förorenat vatten

I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter kan du behöva rena ditt eget vatten. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute, eller om du använder snö och is. Det ska kokas innan du kan dricka det eller använda det i matlagning. 

 • Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt med stora bubblor. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
 • Häll upp det kokta dricksvattnet i en ren kanna eller flaska, och låt det svalna.

Det finns också andra vattenreningsmetoder, till exempel tabletter. De metoderna kan rena vattnet från skadliga mikroorganismer, men hjälper inte mot kemiska föroreningar.

Tabletter för att rena och desinficera vatten säljs bland annat på apotek och i friluftsbutiker. Följ alltid tillverkarens anvisningar.

Checklista: Bra att ha vid vattenbrist

 • Dunkar
 • Flaskor
 • Hinkar med lock
 • Badkar (fyll upp med vatten)
 • PET-flaskor
 • Mineralvatten
 • Kokmöjlighet
Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 31 oktober 2018