Lyssna

Livsmedel

Många personer blir matförgiftade varje år, hur många kan bara uppskattas eftersom de allra flesta aldrig anmäler matförgiftningen till myndighet eller sjukvård. Med en bra hantering av livsmedel kan du undvika att bli sjuk.

Bild på apelsiner

Matförgiftning

Symptom på en matförgiftning kan vara diarré, ont i magen och kräkning. Livsmedelsverket uppskattar att hälften av alla matförgiftningar varje år sker i det egna hemmet och den andra hälften på restauranger eller andra serveringar.

Anmäl misstänkt matförgiftning till bygg- och miljökontoret

Det är viktigt att du anmäler en misstänkt matförgiftning till bygg- och miljökontoret så fort som möjligt. Ju snabbare du anmäler desto större chans är det att kunna spåra orsaken och förhindra att fler blir sjuka. Om prover behöver tas är det också bra att detta sker så fort som möjligt. Förutom bakterier kan även virus vara orsak till matförgiftning. Det är även bra om du själv kontaktar företaget där du misstänker att du blivit matförgiftad.

Livsmedelshygien

Nedan följer några tips om hur du kan undvika att maten hemma blir dålig och eventuellt orsakar matförgiftning. Filmen är framtagen i ett samarbete mellan Eda och Årjängs kommun.

  • Tvätta händerna ofta och noggrant framförallt innan du ska hantera livsmedel.
  • Använd flytande tvål och gärna engångshanddukar.
  • Tvätta även händerna ofta under arbetet mellan olika arbetsmoment, speciellt viktigt är det om du hanterar kyckling och rått kött.
  • Använd ett rent förkläde när du lagar mat.
  • Byt dina diskhanddukar och disktrasor ofta.
  • Ta av dig smycken och klocka när du lagar mat. Under till exempel en ring kan det finnas många bakterier.
  • Håll rent där du hanterar mat som exempelvis i kyl och på arbetsbänkar.
  • Diska skärbrädor och redskap ordentligt, helst i diskmaskin. Byt dina skärbrädor ofta - i skärskåror som uppstår kan det finnas bakterier som är svåra att diska bort.
  • Låt inte husdjur vara uppe på arbetsbänkar och matbord.
  • Skölj frukt och grönsaker noga.
  • Skilj på råvaror och lagad mat både när du lagar mat och vid förvaring i kyl. Var försiktig med jord från potatis och grönsaker - i jord finns många bakterier som kan orsaka matförgiftning.
  • Håll kylskåpet kallt, max +8ºC,ha gärna ännu lägre temperatur – mät med termometer.
  • Kyl snabbt ner mat som du ska spara, gärna i vattenbad. Därefter ska maten snabbt in i kyl eller frys. Mat som du ska värma upp ska bli ordentligt varm - minst +72ºC, tänk på att mikrovågsugnen kan ge ojämn temperatur - använd termometer.
  • Ha en kylväska till kylvarorna med dig när du handlar mat på sommaren. Låt inte dina kylvaror stå framme i rumstemperatur längre än nödvändigt.
  • Täck över maten, särskilt på sommaren för skydd mot flugor som kan bära på smitta.
  • Tina upp fryst mat i kylskåp, undvik att tina mat i rumstemperatur.
  • Undvik att laga mat till andra när du känner dig sjuk, till exempel har ont i halsen eller är magsjuk.

Starta eget?

Driver du, eller funderar du på att starta, en servering, butik eller annan verksamhet med livsmedelshantering? Läs mer under fliken Företagare.

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 28 augusti 2019