Lyssna

Lämna in dina textilier

Mycket textil förbränns idag. Genom att sortera det separat skulle mer kunna användas på nytt eller återvinnas till nya produkter eller till ny textil.

Klädbox vid Furskog

Varje år köper varje svensk ungefär 13 kilo textilier. Drygt hälften, 7,6 kilo, läggs i soppåsen när ägaren inte längre vill ha det. Detta förbränns med energiutvinning. Hälften av den textil som eldas upp är hela kläder som skulle kunna återanvändas.

Insamling på återvinningscentralerna

På återvinningscentralerna i Furskog och Töcksfors kan du nu lämna in kläder, skor och andra texilier som du inte längre har användning för.

Tillsammans har Årjäng, Säffle, Åmål och Teknik i väst slutit ett avtal med Human Bridge för att samla in textilier på kommunernas återvinningscentraler. Textilerna som lämnas in blir antingen material till biståndsinsatser eller går till försäljning och på så vis hjälper till att finansiera Human bridges insatser för människor i utsatta länder.

Återanvändningen av textiler är även en vinst för miljön då man spar på jordens resurser som vatten och energi samt minskar kemikalieanvändningen.


Viss del av texten är hämtad från sopor.nu

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 22 maj 2019