Årjängs Fibernät/Om oss/Nyheter/Uppdatering, Omläggning av fibernätet
Lyssna

Uppdatering, Omläggning av fibernätet

Publicerad 2020-04-24 12:30

Under den 16 april samt perioden 5:e Maj till 15:e Maj kommer Årjängs Nät att genomföra ett större driftsarbete. Driften kommer att flyttas från nuvarande driftsansvarig Telia Öppen Fiber till Årjängs Nät.

Redan den 16 april kommer en del kunder flyttas över till den nya plattformen och mellan den 5 till 15 maj kommer vi successivt flytta över resterande kunders tjänster till det nya nätet. Vi kommer uppdatera denna sida allteftersom med mer information och du kommer också få information från din tjänsteleverantör.

Uppdatering av omläggningen

Under förra veckan (5-8 maj) flyttades 1179 kunder till den nya plattformen. Det mesta har gått bra och för de allra flesta kunder har det varit några kortare driftstopp på tjänsterna. Vi ser dock några problem hos en del kunder som har Telia TV och telefoni.

I princip alla felärenden som vi fått in har berört Telias TV eller telefonitjänster. Om du upplever problem med din tv-tjänst efter migreringen så kan du behöva resetta din router, nedan finner du en guide på hur man gör det, klicka på länken nedan:
https://www.telia.se/privat/support/info/fabriksaterstall-wifi-router

Viktigt att detta görs korrekt. Det kan ta upp till en timme innan all programvara är nedladdad igen så se om tv-tjänsten är igång igen ca en timme efter reseten. (utseendet på routern kan variera men principen är den samma)

Kunder som har Telia telefoni och är 70+ kommer inte få en adapter i dagsläget på grund av Covid-19. Till dessa kunder gör Telia en tillfällig lösning med en manuell teknisk omkoppling så att telefon ska fungera. Ni ska ha fått ett brev från Telia att det kommer bli ett driftstopp på telefon under den dagen vi gör omflyttningen hos er. Tyvärr kan inte Telia säga hur lång tid detta tar eftersom det ska ske manuellt. 

Vi har också fått kännedom om att en del Teliakunder fått ny router utan förklaring. Denna ska ersätta den gamla.

Varför flyttas driften mellan olika nät?

Vårt avtal med Telia Öppen Fiber som driftspartner löper ut den 30 april 2020. I och med det bestämde sig Årjängs Nät för att själva ta ansvar för hela driften av nätet, inte bara den fysiska fiberkabeln med tillhörande utrustning.

Det finns flera orsaker till det men en stor faktor är att vi själva kommer få bättre kontroll över nätet vid fel. Vi kan också själva vara med och påverka utvecklingen av bl.a. tjänster i nätet. Speciellt viktig tror vi att detta är framöver när nya tjänster utvecklas i snabb takt.

Driftsstörningar

Som med alla förändringar så kan det upplevas besvärligt under tiden och det kan även innebära förändringar i tjänster och/eller priser. Det kommer även att bli ett litet driftstopp när vi gör själva flytten. Vi beklagar detta och gör allt vi kan för att få ned driftstörningar till ett minimum, men det kommer att innebära en störning på upp till 1 timme på de tjänster du har idag (TV, Internet, Telefoni). Detta gäller alla tjänsteleverantörer i Årjängs Fibernät.

Kunder som har en telefonitjänst från tjänsteleverantören Telia kommer behöva en adapter. Denna kommer att skickas ut av Telia och behöver hämtas ut vid något av utlämningsställena som Telia uppger. Observera att telefonitjänsten ej fungerar förrän du kopplat in denna.

Tidplan

Omläggningen kommer till viss del ske nodvis, d.v.s. vi flyttar de flesta kunder i en tekniknod i taget. En nod kan dock vara uppdelad på flera datum beroende på hur många kunder som finns i den. Nedanstående tidplan redovisas områdesvis. Observera att vissa adresser kan dyka upp på fler datum. Det beror på att t.ex. Storgatan 24 är driftsatt i en specifik nod eller switch medan t.ex. Storgatan 88 är placerad i en annan som flyttas en annan dag. Vi redovisar inte specifika adresser med nummer om det inte är flerfamiljshus. Vill du veta exakt vilken dag som just din adress flyttas (om du finner din gata redovisad på fler ställen) så kontakta oss på vår kundtjänst. Om det blir förändringar i tidplanen uppdateras dessa här. 

HolmedalsNet

16 april, berörda kunder i områdena: Bocklerud, Fölsbyn, Gördsbyn, Holmerud.

5 maj, berörda kunder i områdena: Bangstad, Bergerud, Breviken, Dusserud, Gröttnäs, Gårdtveten, Hajom, Holmedal, Hällesrud, Hän, Kroken, Leverbyn, Liane, Myrevarv, Nästeviken, Sollom, Stallarbyn, Sundsbyn, Tveten, Uppsal, Västra Viker, Östra Viker.

6 maj, berörda kunder i områdena: Björkeviken, Bäckevarv, Holmerud, Månstad, Mölnerud, Rössbyn, Selen, Struven, Såviken, Södra Holmerud och Tången.

14 maj, berörda kunder i områdena: Dusserud, Hajomsätra, Knutsbol och Ulveviken.

Karlanda Fiberförening

5 maj, Karlanda - alla kunder i Karlanda Fiberförening.

Silbodal Norra

5 maj, berörda kunder i områdena: Djuv, Herredalen och Nästebacka. 

12 maj, berörda kunder i områdena: Backa, Arvikavägen, Hagvägen, Snickargatan, Storgatan, Södra Villagatan, Utsikten och Åslanda Brattås. 

13 maj, berörda kunder i områdena: Backa, Gallerud, Huken, Högelian, Klevane, Lian, Liögården, Långelanda, Norra Ström, Nästebacka, Stenslanda, Södra Ström, Tvärdalen, Ulvestad, Våxlanda och Åslanda.

SellNet

6 maj, berörda kunder i områdena: Bjurdalen, Västra Boda och Ågärde.

7 maj, alla kunder i Sellnets fiberförening utom ovanstående som berörs den 6 maj.

TöckNet/Töcksfors

14 maj, alla kunder i Töcksfors och i TöckNets fiberförening.

Vatt-Net

6 maj, berörda kunder i områdena: Breviken, Källtegen, Lysed, Låbbyn, Risviken, Slämtegen, Söpplanda, Vikebotten, Västra Näs och Östra Näs.

11 maj, berörda kunder i områdena: Högerud, Leverhögen, Roa, Sillegårdsed, Strand, Åsebyn, Öna och Östra Näs.

13 maj, berörda kunder i områdena: Furskog, Gerrud, Kyrkerud och Lysed.

Centrala Årjäng

11 maj, berörda kunder i områdena: Almgatan, Aspvägen, Bergstigen, Brostigen, Brunnsvägen, Brännargatan, Engatan, Erik Trells väg, Fogdevägen, Gamla vägen, Hamngatan, Högdalsvägen, Högerud, Högerudsvägen, Kammarsvägen, Katjärnsvägen, Klockarvägen, Kornvägen, Korpvägen, Kulstigen Kvarnvägen, Kyrkerud , Kyrkerudsvägen, Kyrkåsvägen, Kärrstigen, Lundegatan, Lärkstigen, Lärktorget, Myrstigen, Norra Åkerstigen, Nygatan, Prästgårdsvägen, Rågvägen, Rönnfors väg, Rönnvägen, Sileniusvägen, Sillegårdsedsvägen, Sjötorpsvägen, Sjövägen, Skogsvägen, Skolvägen, Smedgatan, Storgatan 24-28 samt udda nummer, Strandvägen, Sveavägen, Södra Ringvägen, Södra Åkerstigen, Tallbackavägen, Tallstigen, Tingsgatan, Tornvägen, Videgatan, Viksgatan, Viktor Sjöströms väg, Violvägen, Västanåsvägen, Årmans väg, Älgstigen, Ängsvägen och Östtomtvägen. 

12 maj, berörda kunder i områdena: Arvikavägen, Backmansvägen, Björnstigen, Bondegatan, Brunnsvägen, Bråtvägen, Gamla Riksvägen, Hantverksgatan, Holmströms väg, Högerudsvägen, Industrigatan, Ivars väg, Kungsvägen, Lärkstigen, Lärktorget, Marknadsvägen, Skogsvägen, Skomakarvägen, Storgatan 34-40, Strandvägen, Sveavägen, Tallbackavägen, Tingsgatan, och Årmans väg.

13 maj, berörda kunder i områdena: Apoteksvägen, Björnstigen, Blomstervägen, Bondegatan, Claras Torg, Erik Trells väg, Gärdesgatan, Halvars väg, Industrigatan, Järnvägsgatan, Kvarnåsgatan, Nyponvägen, Pionvägen, Rosenvägen, Storgatan jämna nummer förutom 34-40, Västanåsvägen, Västtomtvägen 19-30 och Ängsvägen.

Tjänster

Många kunder kommer att kunna ha kvar sin tjänst precis som tidigare, men i vissa fall kan det innebära förändringar. Om du berörs av detta så bör du informerats av din tjänsteleverantör.

Vi är noga med att alla tjänsteleverantörer ska behandlas på lika villkor och vi vill kunna leverera så brett utbud av tjänster, hastigheter och tjänsteleverantörer som möjligt så att du som kund får en stor valmöjlighet.

Däremot väljer varje tjänsteleverantör själva vilka tjänster de vill erbjuda. Vissa tjänsteleverantörer väljer att inte erbjuda alla tjänster. Vi erbjuder alla samma möjlighet och om en leverantör inte erbjuder t.ex. en 250/250 Mbit-tjänst eller annan tjänst så finns möjligheten att välja en leverantör som gör det.

Du kan hitta alla våra tjänsteleverantörer i vår Tjänsteportal
Surfa gärna runt på Tjänsteportalen. Det finns ett stort urval att välja på med allt från "smarta hem tjänster" till det vanliga utbudet med TV, Internet och Telefon.

Har du frågor eller funderingar när det gäller tjänster vill vi att du i första hand vänder dig till din befintliga tjänsteleverantör/er som bäst kan svara på vad som gäller för just din tjänst.

OBS! Mellan den 15 april och fram tills din tjänst är flyttad går det inte att göra förändringar i tjänsterna på grund av ovanstående omflyttning.

Felanmälan

Vi gör allt vi kan för att få en så snabb övergång som möjligt. Om ni trots det upplever problem med er utrustning efter bytet så rekommenderar vi er att göra följande:

• Koppla ur strömmen på er CPE (Det är den dosa som sitter på insidan i huset. Den är av märket Inteno eller CTS).
• Koppla ur strömmen på er Router.
• Vänta 5 minuter.
• Koppla först in CPE-Enheten och vänta ca 20 sekunder. Koppla därefter in er Router igen.
• Nu bör tjänsterna komma igång igen automatiskt.
• Skulle ni fortfarande uppleva problem så ber vi er ta kontakt med er Tjänsteleverantör och göra en felanmälan. Vi får då larm direkt och kommer agera på det.

MittNät AB

För att kunna ha en säker driftsorganisation har vi gått in som delägare i MittNät AB. MittNät är ett samverkansbolag som ägs av nio kommunala stadsnät : Arvika, Forshaga, Hammarö, Karlstad, Munkfors, Vansbro, Åmål, Kil och nu även Årjäng.

MittNät bildades för att främja öppna, neutrala nät. Samverkansbolaget gör det enklare för näten, oavsett storlek, att ha samma möjligheter att utveckla bredbandet i sin kommun. Genom en och samma knytpunkt underlättar vi även för leverantörer och operatörer att nå fler kunder och koppla ihop kontor i Sverige och världen.

Styrka i att samarbeta

Syftet med MittNät är att dela expertkompetens och samordna aktiviteter för att skapa ett attraktivt tjänsteinnehåll med en säker leverans. Genom MittNät kan näten samarbeta kring de frågor där det finns en vinst i att gå samman, som stödsystem, utrustning och tjänsteutbud, samtidigt som varje kommun behåller sin lokala närvaro, drivkraft och ägandet av det fysiska fibernätet. MittNät rustar stadsnäten så att de kan fylla sina nät med ett driftsäkert och intressant tjänsteutbud.

Mer om MittNät kan du läsa om här: mittnat.nu 

Skriv ut Dela och tipsa Kommentera sidan

Sidan uppdaterad den 10 maj 2020