ABC-Across Border Collaboration

Gränsöverskridande platsutveckling som stärker landsbygden
Det övergripande målet för projektet ”Across Border Collaboration” är att skapa en starkare gränsregion genom lärande och samverkan över lands,- kommun- och sektorgränser i syfte att utveckla platser både som lokalsamhällen och destinationer.
Projektet använder den s k LID-modellen som verktyg för att stärka lärandet hos företag, föreningar och offentliga organisationer i gränsregionen. Projektet finansieras av Interreg Sverige-Norge, Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Projektet är indelat i tre arbetspaket:
- Företag och föreningar i samverkan
- Inkluderande och attraktiva lokalsamhällen och destinationer
- Gemensamma metoder för utveckling
Vad är LID-modellen?
LID – Local Improvement District går ut på att offentliga och privata aktörer organiserar sig kring en gemensam utmaning på en geografiskt avgränsad plats så som en stadskärna, centrumområde eller landsbygd.
Man bestämmer gemensamma mål baserade på platsens behov och skapar en handlingsplan med aktiviteter som alla aktörer finansierar tillsammans. Aktiviteterna kan vara allt från att rusta upp gator och torg till att skapa trygghet och ordna lokala evenemang.
För fastighetsägare och butiker är det viktigt att området känns tryggt och välskött, eftersom det påverkar både fastighetsvärden och kundflödet. Många problem kan dock vara svåra att lösa ensam, och här kan LID-modellen hjälpa genom att organisera samarbete mellan kommun, företag och föreningar.
Modellen ger lokalbefolkningen möjlighet att påverka och förverkliga idéer som annars hade varit svåra att genomföra på egen hand.
Projekttid: Maj 2023 - april 2025
Medverkande kommuner: Årjäng, Säffle Länk till annan webbplats. och Torsby
Länk till annan webbplats. i Sverige samt Aremark
Länk till annan webbplats., Aurskog-Høland
Länk till annan webbplats., Marker
Länk till annan webbplats. och Grue
Länk till annan webbplats. i Norge
Beviljade EU-medel: 3,3 miljoner kronor
Kontakt Sverige
Renée Eklöf, Säffle kommun, +46 533 68 13 23
Kontakt Norge
Vidar Østenby, Marker Kommune, : +47 922 40 932
ABC-projektaktiviteter i Årjängs kommun

Vad har hänt i projektet hitills?
Projektet rör sig över många olika verksamhetsområden. Det arbetas bl a med samverkan och dialog, med evenemang och platsutveckling. Mycket gör vi lokalt i vår kommun men många aktiviteter genomförs tillsammans med övriga kommuner i projektet.
Här nedan hittar du några av våra projektinsatser och resultat
Tillsammans för ett snyggare Årjäng
Alla insatser nedan genomfördes i samverkan av butiker och fastighetsägare i Årjängs centrum och Årjängs kommun! Vissa insatser bekostades av projektet, andra av ÅFF (Årjängs FöretagsFörening), några av kommunen.
Olika möten och en workshop med alla involverade parter och kommunarkitekten Daniel Nordholm ledde fram till en röd tråd för i utvecklingen i centrum.
Läs anteckningarna från worshopen HÄR , 335.7 kB.
Detta har genomförts hittills:
- Julmarknad och tipspromenad på Storgatan 2023 och 2024
- Vårmarknad, Storloppis och Hållbarhetsmässa vår 2024
- Framtagning av en snygg P-skiva med profilbilder från Årjäng. Se framsidan HÄR
, 3.5 MB.
- Inköp (ÅFF) och uppsättning/nedtagning (ABC) av vimplar över Storgatan
- Inköp och utplacering av trädgårdsbänkar längs Storgatan. AMI byggde matchande blomlåder till bänkarna som fylldes med blommor under sommarmånaderna. Se några före-efter bilder HÄR
, 4.3 MB.
- Kommunen investerade i nya papperskorgar längs Storgatan
- Med två nya fartgupp lugnades trafiken på Storgatan ner betydligt
- Framtagning av nya informationsskyltar. Den första är klar och finns hos Nordmarkens Motor. Se skylten HÄR
, 983.8 kB.
- under april kommer nya skyltar att sättas upp vid smedens torg och vid busstationen.
Se skylten vis smedens torg HÄR, 1.6 MB.
Se skylten vid busstationen HÄR, 1.6 MB.
- Samverkan är A och O. Därför har projektet ABC aktivt stöttat bildandet av en ny företagarförening i Årjängs centrum. Oktober 2023 bildades ÅFF - Årjängs FöretagsFörening.
- Med enkäten "Vad önskar du dig för Årjängs centrum?" tar vi upp dialogen med invånarna. Undersökningen pågår till påsk 2025.
Se enkäten HÄRLänk till annan webbplats.

Två länder - ett koncept
Syftet med marknadsprojektet
Att genom ett gemensamt koncept för gränsområdet skapa verktyg och förutsättningar för ett långsiktigt arbete med att kommunicera gränsområdet, men även under projektet skapa ökad reslust till gränsområdet och bilden av ”grenseland” som en attraktiv plats.
Vad gjorde vi
Vi skapade konceptet I Grenseland – en tur to land / I Gränslandet – en tur, två länder. Utifrån identifierade teman planerade vi våra aktiviteter inom ramen för övergripande budskap “I Grenseland” och individuella styrkeområder på svensk och norsk sida.
Hur gjorde vi
Vi samarbetade med experter inom destinationsmarknadsföring för Norge-Sverige. OPPLEV SVERIGE AS Länk till annan webbplats.
- Vi gjorde först en kartläggning av styrkeområden på norsk respektive svensk sida genom en gemensam workshop. Därefter tog fram koncept för gränsområdet med huvudbudskap och en strategi för hur vi både kan få långsiktighet och verktyg över tid, men också generera synlighet nu.
- Vi har tagit fram text och visuella assets i form av kartor, grafik, video och stillbilder för publicering på redan befintliga plattformar: Opplev Sverige, Visit Haldenkanalen, Visit Värmland samt möjlighet för varje kommun att publicera på egna sidor. Varje plattform kompletterades med en ingång till hela gränsområdet och konceptuella artiklar med landningssida samt tematiska artiklar på identiferade gemensamma kommunikativa teman.
- De digitala plattformarna fångar upp intresset som genereras av våra kommunikationsaktiveringar, däribland förtjänad synlighet i press/media och sociala kanaler samt köpt trafik genom extern annonsering.

Flyktingleder och andra gränspasserande leder
I gränstrakterna i kommunerna Årjäng, Marker och Aurskog-Høland finns flertalet historiska leder. Som är i varierande skuck, marknadsförs på olika vis och sköts av ideella krafter. Det finns förbättrings och utvecklingspotential. Vi vill i projektet undersöka om vi kan göra arbetet bättre tillsammans och bjöd in historielag, markägarföreningar och byalag från dessa tre kommuner till ett första möte.
Syftet med mötet var att göra en inventering av nuläget för de olika lederna vi har i gränsområdet och att
- kartlägga status for de gränsepasserande lederna med hänsyn till bruk, ansvar och utvecklingspotential
- Undersöka om det finns ett behov för ett mer organiserat samarbete
- få inspel till utvecklingsaktiviteter
- orientering om pågående aktiviteter
Det var totalt 32 personer som deltog i mötet. Intresset för en uppdatering och vidareutveckling av våra gränsnära leder är stort.


Ett lyft för lokala produkter
Lokala produkter bidrar till ökad hållbarhet och stärker platsidentiteten. Därför arbetade vi tidigt i projektet med att ta fram en paraplyidentitet för lokalt hantverk och lokaa livsmedelsprodukter: HÄRPRODUCERAT

Härproducerat på våra marknader och event
Sedan 2023 har vi lyft våra lokala producenter på våra större evenemang och marknader. Vi har skapaten gemensam säljyta på dansbanan under Årjängs marknad i september och HÄRPRODUCERAT har idfleratillfällenf ått en egen liten marknad i samband med Vårmarknad & Loppis i Årjängs centrum under Kristi Himmelfärds helgen.
Resultat: ett nytt projekt
Vi vill bli bättre på lokala produkter, få ett större utbud och möjliggöra att fler kan hitta inkomster via lokal småskalig livsmedelsförädling - och därför ansökte vi om ett tvåårigt LEADER-projekt. Mer info om detta kommer.
En fullspäckad kväll för föreningslivets eldsjälar
Föreningarna gör en enorm insats för att vi alla ska få det lite roligare på vår fritid. Den här inspirationskvällen var ett litet tack till alla eldsjälar i vår kommun.
Den 2 april hyllades föreningslivets eldsjälar med ett alldeles eget event! Vi bjöd in 142 föreningar till en spännande eftermiddag/kväll där vi blandade nöje och inspiration med matnyttiga inslag. Mingel & Mat varvades med föreläsningar och intressant information.

Till kvällen hade vi även bjudit in några nyckelpersoner från organisationer som föreningarna kan ha stor nytta av när det gäller stöd & bidrag, utbildning & utveckling.
- Johannes Haggärde från Leader Framtidsbygder kommer att presentera spännande nyheter. Nu finns helt nya möjligheter att få stöd från Leader med mindre byråkrati, enklare ansökan och kortare väntetid.
- Sara Tegnér från Riksidrottsförbundet pratade om stöd och möjligheter och vilka olika bidrag idrottsföreningar kan söka hos dem.
- Självklart var representanter från Westra Wermlands Sparbank på plats och informerade om hur banken stöttar föreningslivet och hur de arbetar med sponsring.
- Och så fick vi besök av Camilla Eriksson från Studieförbundet Vuxenskolan som berättade om hur SV kan bidra till utbildning och utveckling av föreningsarbetet och vilka samarbetsmöjligheter det finns för föreningar.
På plats varr även Stefan Sköld, chef Kultur & Fritid och Thorill Pettersson, näringslivsutvecklare (med ett sprillans nytt projekt i pipelinen) som svarade på frågor och bollade idéer med föreningarna.