Busskort och resor

Glada ungdomar åker buss
Många gymnasieelever åker skolbuss till och från skolan varje dag

Gymnasieelever ansöker och kvitterar ut sitt busskort i hemkommunen. Gymnasiekortet fås digitalt via app och gäller sju dagar i veckan på linjetrafik. Kortet kan också fås som plastkort.

Ansök om busskort

Gymnasiebusskort ansöker du via kommunens E-tjänst. För att ansöka måste du ha Bank-ID, Säkerhets-ID fungerar inte. Vårdnadshavare kan söka för sina barn. I e-tjänsten kan man välja om man vill få kortet direkt i en app eller som ett plastkort. Du får inte samtidigt ha ansökt om inackorderingsbidrag.

Digitalt gymnasiekort

Du ansöker i E-tjänst och sedan laddar du ner Värmlandstrafiks app och loggar in med det mobilnummer du angav i din ansökan. Byter du mobilnummer är det viktigt att meddela detta. Byter du mobil ska det bara vara att ladda ner app på nya telefonen och logga in på nytt. Kvarstår problemet kontaktar ni mig för hjälp.
När handläggningen är klar och godkänd kommer ett utskicka att göras i anslutning till skolstart. Biljetten kommer alltså inte direkt efter ansökan är inlämnad. Är inte ansökan komplett eller uppfyller kraven kommer ni bli kontaktade innan skolstart.

Plastkort

Du ansöker i E-tjänst och avvaktar till handläggare tar kontakt för att avtala tid för utlämning av gymnasiekort på Årjängs gymnasieskola. Vårdnadshavare kan kvittera ut kort. Är inte ansökan komplett eller uppfyller kraven kommer ni bli kontaktade innan skolstart.
Tänk på att innan du kvitterat ut ditt gymnasiekort måste du själv betala biljetten på bussen.

Giltighet

Gymnasiekortet gäller på vanlig linjetrafik, hela dygnet sju dagar i veckan. Kortet gäller inte på sommarlovet. På Värmlandstrafiks egen webbplats kan du läsa mer om de regler som gäller. Det finns en direktlänk till Värmlandstrafik längre ner på sidan.



Resebidrag

Anslutningsbidrag och kontantbidrag

Elever som har minst 6 km resväg från bostaden till närmaste hållplats kan söka anslutningsbidrag om eleven reser 5 dagar i veckan och har gymnasieskort. Elever som inte kan använda kollektivtrafik eller elever som har mer än 10 km resväg från bostaden till närmaste hållplats, kan söka om kontantbidrag. Anslutningsbidrag och kontantbidrag betalas inte ut om man har ansökt om inackorderingsbidrag.

Du ansöker om anslutningsbidrag eller kontantbidrag via blanketten Ansökan om resebidrag till gymnasieelev som finns på den här sidan.

Reserersättning vid praktik

För bidrag vid APL ansöker du på blanketten som heter Reseersättning vid Praktik/APL som du hittar längre ner.

Båda blanketterna skickas till gymnasieskolans administratör. Märk kuvertet med bidrag.

Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: sonja lundström