Bidrag och ersättningar

Pengar
Barnbidrag blir till studiebidrag när du börjar gymnasiet.

Du kan bli berättigad till olika ekonomiska ersättningar under din studietid. Läs mer om vilka bidrag som finns.

Studiebidrag

När du börjar studera på gymnasiet får du automatiskt studiebidrag från Centrala studiestödsnämnden.

Om du är borta från skolan utan giltig anledning, räknas det som skolk. Du kan då bli av med studiebidraget.

Inackordering

Har du sökt till en kommunal skola?

Inackorderingstillägget söker du i din hemkommun. Det söker du via kommunens E-tjänst i länken som finns längre ner på den här sidan. För att ansöka måste du ha ett Bank-ID, Säkerhets-ID fungerar inte. Vårdnadshavare kan söka för sina barn.

Observera att utbetalning av bidraget inte sker till omyndig elev. Ange en vårdnadshavare som betalningsmottagare om eleven inte fyllt 18 år. Ändring av betalningsmottagare kan ske i efterhand när eleven fyllt 18 år, vi ber dig då kontakta vår administratör på Årjängs gymnasieskola så hjälper vi dig.

Ska du studera på annan ort än din hemkommun?

Då kan du söka inackorderingstillägg om något av följande stämmer:

  • Du har ett boende eller är inackorderad, utanför föräldrahemmet.
  • Om restiden mellan skolan och föräldrahemmet är minst två timmar per dag.
  • Det program och den nationella inriktning du läser finns inte på din hemort eller inom två timmars resväg från din hemort.
  • Du får inte samtidigt ha ansökt om resebidrag/busskort.

Har du sökt till folkhögskola, friskola, riksinternatskola eller utlandsstudier?

Då ska du söka inackorderingsbidrag direkt hos CSN. Gör din ansökan direkt i länken här nedanför.

Utbetalning

Utbetalning av inackorderingstillägget sker sista vardagen i månaden genom Sparbankernas utbetalningssystem (SUS). Bidraget betalas ut under fyra månader på hösten och fem månader på våren. Kolla med din bank så att ditt konto är anslutet. I annat fall registrerar du det enkelt på Swedbanks hemsida. Du hittar en länk till banken i relaterade länkar längre ner.

Praktik

Arbetsplatsförlagt lärande - APL

Du kan läsa yrkesprogrammen som skolförlagd utbildning med minst 15 veckors praktik under din sammanlagda studietid. Sedan den nya skollagen GY11 kan du också välja att läsa din gymnasieutbildning som lärling. Då tillbringar du halva utbildningstiden ute i arbetslivet där du lär dig hur branschen fungerar.

15 veckor praktik på yrkesprogram

Om du väljer att läsa något av våra yrkesprogram kommer du tillbringa sammanlagt 15 veckor ute på praktik. Detta kallas för APL - arbetsplatsförlagt lärande.

Minst halva studietiden på lärlingsutbildning är praktik

Lärlingsutbildning har samma behörighetsregler och examensmål som ett skolförlagt program. Minst halva studietiden ska du vara ute på en eller flera arbetsplatser. För att söka till lärlingsutbildning måste du ha grundläggande behörighet.

I blanketten Information inför praktik/APL står det vad som gäller och hur du gör. Samtliga blanketter som du behöver att söka ersättning hittar du i länklistan längre ner.

Lärlingsersättning

Lärlingsersättning är ett bidrag för måltider och resor som den studerande kan få när hen är lärling på en arbetsplats. Den studerande måste ha ett utbildningskontrakt för att kunna få lärlingsersättning. Läs mer om detta på CSN:s webbplats. Du hittar länken direkt under den här texten.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: sonja lundström