Offentlig gestaltning

Skulptur av Lolo Funck, finns utomhus vid Kyrkeruds folkhögskola. Skulpturen heter "Solbadande kvinna".
Solbadande kvinna konstnär: Lolo Funck

Vi satsar på den yttre miljön i vår kommun. En skulpturpromenad från Årjängs centrum till Kyrkeruds folkhögskola är exempel på en sådan satsning.

Gruppen för offentlig gestaltning
Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla vår yttre miljö och här har vi tänkt en utveckling av vår skulpturpromenad, Tre kilometer skulptur. Tillsammans med Kyrkeruds folkhögskola vill vi skapa en skulpturpark som en början eller ett slut på promenaden, beroende på var man startar. Vi vill också tydliggöra att Kyrkeruds folkhögskola, Konstskolan i Värmland är just en plats för konst, kultur och konstnärlig utbildning och av stor betydelse för vår kommun.

1%-regeln
Årjängs kommun arbetar efter 1%-regeln sedan 2019, vilket innebär att vid all ny, om och tillbyggnad avgår 1% av totalbudgeten till offentlig gestaltning. Här finner du fullmäktiges beslut och du kan även läsa mer om rekommendationen , 2.6 MB. att arbeta utefter regeln.

Tre kilometer skulptur
I samband med Nordiskt stenskulptursymposium , 21.3 MB. 2011 skapades vår Tre kilometer skulptur , 2 MB., en promenad som sträcker sig från Trolltorget i centrum utefter Storgatan och vidare ut till Kyrkeruds folkhögskola.
Det vi ville var dels att knyta ihop de två områdena genom ett intressant promenadstråk, och dels att få till en upplevelse för både kommuninnevånare och besökare.
Promenaden är ständigt i utveckling och nu utökar vi med en skulpturpark vid Kyrkeruds folkhögskola. Här ska finnas plats för fasta installationer med olika uttryck och tekniker samt plats för tillfälliga utställningar och konstverk.

En skulptur som heter "Triad", står placerad på en gräsyta längs Storgatan och mittemot Silbodals kyrka.
Triad konstnär: Uwe Kersten

Skulpturpark
Konstverket monterades i maj 2020 och tanken var att det skulle stå färdigt när Kyrkeruds folkhögskola skulle jubilera till 50 år som estetisk folkhögskola den 23 maj, men på grund av Covid-19 så får den offentliga invigningen ske vid ett senare tillfälle.

Konstnären Marie Hettwers egna ord
Jag hade en idé om att flytta ut en klassisk utställning i det offentliga rummet och göra den storskalig. Jag placerade in svartvita fotografier i guldramar som en kommentar på fotografiets tidigare ställning i konstvärlden och den klassiska inramningen av oljemålerier.
Läs mer om Marie Hettwer Länk till annan webbplats.

Christian Gabel och Ismael Ataria
När jag bygger upp utställningar vill jag spela an på fler sinnen, jag använder ofta rekvisita och musik för att skapa en viss stämning. Till detta verk bjöd jag in och anlitade musikern Christian Gabel för att specialkomponera en musikslinga utifrån mina bilder. Jag bjöd även poeten Ismael Ataria att göra sin konstnärliga tolkning i dikter som jag placerade på ett podie i verket. Själva installationen är uppbyggd som ett intimt rum, du hör musiken först när du kommer nära, när du går in i rummet.
Läs mer om Ismael Ataria
Länk till annan webbplats.
Läs mer om Christian Gabel Länk till annan webbplats.

Installation konstnär: Marie Hettwer
Installation konstnär: Marie Hettwer

Årjängstrollet

Årjängstrollet, sedd framifrån med en klarblå himmel i bakgrunden.
Årjängstrollet på Trolltorget

Skapades efter en modell av konstnär Erik Hermansson, Bålsta (1903-1976). Träarbetet är utfört av Gunnar Andersson. Idén till skapandet av trollet togs av bl.a. Start-68, en förening som arbetade för ungdomsverksamheten i Nordmarken.

Läs mer om trollet här.

Minnessten över Clara´s konditori
På Claras torg har vi en minnessten över Clara´s konditori, enligt säker källa där Claras kassaapparat var placerad. Stenen är skänkt av Askim stenindustri och invigd på Kulturnatten 2013.

Minnessten infälld i kullerstenarna. Texten lyder: Claras Konditori 1934 till 2008 Clara Johansson. Ett citat från Clara står längst ned på stenen, det lyder: "Det skänker mitt hjärta frid att skriva dikter och måla."
Claras Konditori minnessten

Stenbok
Materialet i stenboken är Vångagranit och foten gjord av Idefjordsgranit. Den är tillverkad av Askim Stenindustri och skänkt till Årjängs kommun av Westra Wermlands Sparbank. Stroferna är hämtade ur "Nô´t å grônne på" av Gunnel och Kjell Swärd. Boken är placerad till vänster om bibliotekets huvudentré och invigd på Nationaldagen 2014.

En bok i sten som ligger uppslagen på en pelare.
Stenbok

Klubb August
En sten med inskription på Claras torg. Klubb August jubilerar 50 år 2015.
Läs mer om Klubb August. Länk till annan webbplats.

Auguststenen infälld i kullerstenarna. Texten på stenen lyder: Här startade Klubb August 1965.
Auguststenen på torget

I samband med firandet av kanalen Stora Lee-Östen 100 år invigdes två nya utsmyckningar i Kanalparken. Det är en "kraftsamlare" i bohusgranit av konstnären Lolo Funck Länk till annan webbplats., och ett konstverk av konstnären Justus Braunschweig, "Vattnets kraft" som återfinns i slussens befintliga räcken med en skulptural avslutning i form av en stor våg som slår mot slussväggens utsida.

Kraftsamlaren, konstnär Lolo Funck
Kraftsamlaren, konstnär Lolo Funck
Skulpturen Kraftsamlaren i nattbelysning.
Kraftsamlaren i nattbelysning
Skulpturen Vattnets kraft, konstnär: Justus Braunschweig.
Skulpturen Vattnets kraft, konstnär: Justus Braunschweig.

1985 fick biblioteket i Årjäng sin första offentliga utsmyckning av större format. En skulpturgrupp i trä för barn- och ungdomsavdelningen. Det är konstnären Börje Wahlström, Årjäng som gjort gruppen bestående av två hängande soltecken, ett trekantigt bord, två hästar och en ko. Konstnären har haft hällristningar som förebilder för sitt arbete.

Skulpturgrupp i trä. Konstnär: Börje Wahlström.
Skulpturgrupp i trä konstnär: Börje Wahlström
Sol Konstnär: Börje Wahlström
Sol Konstnär: Börje Wahlström

Väggmålning
Töcksfors mellanstadieskola har fått en konstnärlig utsmyckning inomhus i en korridor, uppförd av konstnären Henric Thåg Länk till annan webbplats.. Motiven är framtagna tillsammans med verksamheten.

Väggmålning av Henrik Thåg
Väggmålning av Henrik Thåg

Hönan & Ägget
Konstnärerna är Ulf Johnsson Länk till annan webbplats. och Kerstin Merlin Eriksdotter Länk till annan webbplats.. Inköpt maj 2019, med placering på låg- och mellanstadiet i Nordmarkens skola.Nu har Hönan och Ägget flyttat till sin plats vid Nordmarkens skola, och det fattas bara lite jord och gräs runt den så är det klart till skolstarten i höst.

Hönan och Ägget
Hönan och Ägget

Pastill
Konstnär Ulf Johnsson. Inköpt september 2019 med placering på nya förskolan Regnbågen. Är utställd på biblioteket i Årjäng till placering sker i förskolans trädgård.

Pastill
Pastill

Puckling
Till förskolan Regnbågen så har vi på verksamhetens önskemål också köpt in två "Pucklingar" av konstnären Per Agelii Länk till annan webbplats..

Pucklingar konstnär: Per Agelii
Pucklingar konstnär: Per Agelii

Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: marie pettersson