Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

Tack för att du är och har varit sparsam med vattnet i Töcksfors under vår driftstörning. Vi har ännu inte full kapacitet och är tacksamma om abonnenter i Töcksfors fortsätter vara försiktiga med vattenförbrukningen.

Driftsmeddelande

Vattenläcka i Töcksfors

Tack för att du är och har varit sparsam med vattnet i Töcksfors under vår driftstörning. Vi har ännu inte full kapacitet och är tacksamma om abonnenter i Töcksfors fortsätter vara försiktiga med vattenförbrukningen.

Bildbanken

En analog bälgkamera omgiven av svartvita fotografier
Årjängs kommun/Pixabay

Bildbanken innehåller fotografier som skildrar liv och företeelser i Årjängs kommun.

Nu har du möjligheten att kommentera bilder i Bildbanken. För att din kommentar ska bli synlig för alla måste en av våra administratörer godkänna den först.

Vi har skapat två manualer till Sofie, om du känner dig osäker på hur du ska använda databasen.

Navigering , 588.2 kB.

Söktips , 78.9 kB.

En kort historik

Genom åren har Årjängs folkbibliotek mottagit originalfotografier tagna av yrkesfotografer hemmahörande och/eller verksamma i kommunen. Dessa har skänkts av fotografen själv eller av närmast anhörig. Fotografierna skildrar liv och företeelser i Årjängs kommuns historia, från strax före sekelskiftet 1900 till mitten av 1980-talet.

År 2006 utvecklade dåvarande IT-enheten ett digitalt system för att hantera kommunens innehav av gamla och nya bilder, systemet fick namnet bildbanken. Ett projekt, som finansierades med hjälp av arbetsmarknadsmedel, startades på biblioteket i syfte att skanna de bilder som skänkts till kommunen och ladda upp dem till bildbanken. Bildbanken var avsedd för att hantera bilder både för internt bruk och för publicering på internet och blev mycket uppskattat av allmänheten.

2018 infördes GDPR-lagstiftningen i Sverige och reglerna kring publiceringen av bilderna på internet blev oklara. Därför beslutades det att avpublicera Bildbanken från internet till dess att hanteringen kunde uppfylla de krav GDPR-lagstiftningen ställer.

"Nya" bildbanken

År 2021 återtogs arbetet med bildbanken och sökandet efter en ny bilddatabas som kunde ersätta den gamla, som inte längre kunde uppdateras, påbörjades. Valet föll på SOFIE, ett digitalt databasverktyg för hantering av arkiv-, museum- och bildsamlingar, utvecklat av Västerbottens museum. SOFIE är molnbaserad och servrarna är placerade i Sverige.

Om du är intresserad av att läsa mer om vår kommuns historia så besök gärna vår sida Kulturhistoria och kulturarv!

Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: stefan sköld