Frågor och svar om omvärldsläget

Ukrainas flagga
Ukrainas flagga

Det kommer frågor till kommunen om situationen i Ukraina. På denna sida samlar vi löpande de frågor som kommer in, med svar.

krisinformation.se Länk till annan webbplats. (samlingswebben för myndighetsinformation) har verifierad information kring vad som pågår i Ukraina. Där finns också frågor och svar om omvärldsläget för barn och för dig som ska prata med barn.

Desinformation och falska nyheter i olika kanaler ökar under orostider. Var kritisk och granska påståenden innan du tar dem till dig eller sprider dem vidare. MSB har en bra checklista Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. för hur man "tänker källkritiskt" - eller se filmen från krisinformation.se Länk till annan webbplats. på Youtube.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger svar på en del frågor på sin webbsida Vad kan jag som privatperson göra Länk till annan webbplats.

Det finns många hjälporganisationer som är på plats i Ukraina för att stödja befolkningen - du hittar dem på nätet.

Var observant på att under kriser förekommer det ofta bedragare som vill utnyttja krisen. Hjälporganisationer med 90-konto kollar du på insamlingskontroll.se Länk till annan webbplats.e.
Giva Sverge Länk till annan webbplats. har information om hur du ger trygga gåvor i Ukrainakrisen.

Årjängs kommun har i dagsläget inte har fått någon information om ifall flyktingar kommer att anlända eller hur många som kan tänkas komma. Kommunen planerar för att lösa eventuell fråga om logi i kommunal regi. Om situationen förändras framöver och behov uppstår kommer vi att efterlysa logi hos privatpersoner. 

Årjängs kommun samordnar inte någon insamling i dagsläget, men i Årjängs finns second hand butiker som kan vara bra att kontakta.

I nuläget är det bäst att vkontakta Migrationsverket Länk till annan webbplats..

Det finns idag ett lågt hot mot Sverige och därför inget behov av att aktivera skyddsrum för befolkningen. Vill du veta mer om skyddsrum finns information på MSB:s webbplats Frågor och svar om skyddsrum Länk till annan webbplats.. Där finns också skyddsrumskartan Länk till annan webbplats. där du kan se var skyddsrummen finns.

Cyberattacker är till exempel attacker mot myndigheter och företags webbplatser eller mer sofistikerade attacker i form av försök att få tillgång till konfidentiell information eller orsaka krascher eller förstörelse. Det finns en risk att sådana attacker ökar i orostider. Som privatperson kan du skydda dig genom att:

  • Installera säkerhetsuppdateringar på din telefon, dator och andra enheter så fort det är möjligt.
  • Var vaksam mot försök till nätfiske och försök att plantera skadlig kod, till exempel via webbsidor eller länkar i e-post eller sms.
  • Skydda din e-legitimation
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: ulf strandberg