Tömning och påfyllning av pool

simringar i vatten
Ringar i en pool

Här hittar du som har pool, bassäng eller badtunna information om hur du ska sköta din anläggning, för att inte skada djur och natur.

Vatten från bassänger, pooler och badtunnor innehåller ofta höga halter av klor som inte får komma ut i miljön då det kan bildas giftiga och svårnedbrytbara klororganiska ämnen som kan skada vår natur. Så vad ska man göra? Ska vattnet ledas till ledning för spillvatten eller till ledning för dagvatten? Eller kan vattnet tömmas på en gräsmatta eller i ett dike?

Pool- och bassängvatten som innehåller klor ska alltid avkloreras innan poolen töms.

Kloret kan du få bort på två sätt:

  • låt poolen stå ett par dagar i solen för att fritt klor ska förbrukas, eller
  • avklorera vattnet med en kemikalie som finns i butiker för pooltillbehör.

Tömningen bör ske genom att vattnet får infiltrera i en gräsmatta eller annan genomsläpplig yta.

Viktigt att tänka på vid tömning av poolen:

  • är att kontrollera att vattnet inte rinner in på grannfastighet och kontrollera att det inte finns enskilda vattentäkter i närheten.
  • Töm ut lite i taget så att det hinner rinna undan.
  • Finns det många enskilda dricksvattenbrunnar i området eller fastigheten ligger inom vattenskyddsområde är det olämpligt att leda spillvatten till trädgården. Kontakta bygg- och miljökontoret då särskilda regler kan gälla angående installation och skötsel av pooler i vattenskyddsområden.

Om ingen genomsläpplig yta finns kan vattnet i nödfall tömmas i dagvattennätet, t.ex. i en närbelägen gatubrunn. Då ska bassängvattnet vara avklorerat och recipienten, det vill säga mottagaren för vattnet (t.ex. en sjö), klara av att ta emot vattnet. För att få reda på om det är lämpligt att använda dagvattennätet för vattnet, kontaktar du kommunens VA-avdelning.

Observera att du inte kan leda vattnet från bassäng till ditt enskilda avlopp. En enskild avloppsanordning är inte dimensionerad för att ta emot den stora mängd vatten som tömning av ett bassängbad innebär.

Du som ansvarar för en bassäng eller pool ska alltid ha god kännedom om skötsel och drift. Det innebär bland annat att:

  • veta vilka kemikalier som används och även känna till hur kemikalier ska hanteras
  • ha kännedom om rutiner för hygien
  • ha kännedom om hur bassänger, pooler påverkar miljön
  • känna till att det inte är lämpligt att släppa ut vatten med klorerade föroreningar direkt i miljön
  • sträva efter att använda alternativ till klor som till exempel UV-ljus. Diskutera om alternativ med en leverantör.

Klor är ett vanligt desinfektionsmedel. Överdosera inte och använd inte kemikalier i onödan. Om du använder andra medel eller metoder är det viktigt att det finns bra produktbeskrivningar och användarinstruktioner. Vid osäkerhet kontakta leverantören och Kemikalieinspektionen. Undvik desinfektionsmedel som innehåller silver, det dödar inte virus och det utgör en större påverkan än klor när det släpps ut i naturen.

Det enklaste sättet att fylla poolen är med hjälp av en trädgårdsslang eller liknande. Var uppmärksam så att slangen för påfyllnad av poolen inte hamnar under vattenytan. Blir det återsugning av vatten i poolen, kan det sugas in i huvudledningsnätet. . Anledningen är att det inte är alla kunder som har backventil. Utan backventil finns det risk för att det blir baksug i ledningen vid ett stort vattenuttag i närheten, till exempel en vattenläcka. Hänger då slangen ner i poolen kan poolvattnet sugas ut i ledningsnätet och förorena dricksvattnet. Har man backventil är risken liten att det händer något, men av försiktighetsskäl rekommenderar vi att man har slangen över ytan ändå.

Det är livsmedel vi har att göra med och det vill vi vara rädda om. Tänk på att planera din fyllning, då det kan ta tid. Räkna med att en trädgårdsslang ger cirka två kubikmeter vatten per timme, beroende av hur många i närheten som använder vattnet samtidigt. Undvik fylla din pool eller spa samtidigt som grannen och helst sen kväll eller natt när övrig vattenförbrukning är lägre. För att vara så miljövänlig som möjligt ska du också se till att inte använda varmvatten och vara sparsam med vattenanvändningen.

När du ska bygga en pool på din tomt är det ett par saker som du behöver tänka på. Innan du bygger den bör du ta reda på om den kräver bygglov, marklov eller anmälan. Det är också viktigt att du bygger den barnsäkert och har ett bra skydd runt poolen så att ingen kan trilla ner i den.

Mer information om vilka typer av poolbyggen som behöver bygglov finns hos Boverket Länk till annan webbplats..

Ska du ansluta poolen till det kommunala vatten- och avloppsnätet måste du göra en servisanmälan. Servisanmälan görs genom att en ansökningsblankett skickas in till oss på VA-enheten, blanketten finns på webbsidan. I samband med anmälan, se till att ha en ritning som visar 3 var på tomten poolen är placerad eller ska placeras och var eventuella vatten- och avloppsledningar från poolen är kopplade till det befintliga ledningssystemet inom fastigheten.

Sist men inte minst, tänk också på att bygga en så miljövänlig pool som möjligt, fundera en extra gång när du väljer material och reningsmetod av poolen.

Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: elin olsson