Kommunens avfallsplan

Illustration sopbil och man som sopar upp avfall i tunnor
Illustration avfallhantering

Årjäng tillsammans med Arvika och Eda kommun har tagit fram en ny avfallsplan i ett kommunövergripande samarbete. Avfallsplanen sätter upp en strategi för hur avfallshanteringen i kommunerna ska fungera och utvecklas på ett hållbart sätt.

En kommunal avfallsplan

Avfallsplanen är en del av kommunens renhållningsordning tillsammans med avfallsföreskrifterna. Avfallsplanen är ett styrdokument för utveckling av avfallshanteringen i kommunen. I avfallsplanen strukturerar kommunen upp en handlingsplan med mål och åtgärder för hur kommunens avfallshantering ska bli miljömässigt hållbar och tillgänglig.

Avfallsplanens syfte:

  • Gynna en cirkulär ekonomi där avfall förebyggs, återbrukas och blir till nya resurser i ett ständigt kretslopp
  • Skapa ett hållbart och modern system för insamling och återvinning
  • God tillänglighet och service där alla får möjligheten till en god avfallshantering
  • Ingen nedskräpning på våra orter eller i vår natur

Målområden:

Till våran avfallsplan har vi tagit fram 4 fokusområden, förebygga och återbrukar, insamling och källsortering, service och tillgänglighet och nedskräpning. Kommunen kommer att ta fram en handlingsplan där delmål och åtgärder för att nå dessa mål tas fram. Mål och åtgärder tas fram via arbetsgrupper och allmänhetens synpunkter.

Det bästa avfallet är det avfallet som aldrig uppstår och därmed inte behöver hanteras. Det är därför viktigt att fråga sig: Varför uppstår avfall? Och hur kan vi undvika att vissa produkter blir avfall? Och hur kan vi bli bättre på att återbruka och reparera saker?

En genomtänkt infrastruktur ska vara grunden till ett bra insamlingssystem. Ett bra insamlingssystem skapar en hållbarhet och en tillgänglighet som ger förutsättning till ett cirkulärt materialflöde.

Att sortera och lämna sitt avfall på rätt sätt ska vara lätt och tillgängligt för alla. Med enkla och tillgängliga system för insamling samt en god service från renhållningsarbetare så är vårt mål att öka graden av sorterat material som går till återvinning samt ge ett gott bemötande kring din avfallshantering.

Nedskräpningen i våra städer, vid våra vägar och i miljön påverkar människan , djuren och miljön på ett negativt sätt och skapar en ostädad stadsmiljö. Målet är att bedriva ett aktivt arbete för att minska nedskräpningen i kommunen, detta genom kampanjer och kommunikation för att öka medvetenheten och skapa beteendeförändring kring nedskräpning.

Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: viktor nyström