Svampförgiftning/Mushroom posioning

Skog i solljus

Den vanligaste orsaken till svampförgiftning är att matsvamp förväxlats med giftig svamp och allvarliga förgiftningar inträffar framförallt då svamp intagits som måltid.

(English version below)

Illamående och kräkningar kan förekomma efter svampförtäring och behöver inte alltid betyda att svampen är giftig. Svamp är hårdsmält föda och en känslig färskvara vilket innebär att man kan må dåligt utan att för den skull vara förgiftad.

Det finns omkring 10 riktigt giftiga svampar i Sverige och några av dem kan lätt förväxlas med ätbara svampar som finns i faunan i andra länder.

Giftinformationscentralen har tagit fram ett informationsmaterial på flera olika språk där du kan läsa mer om de vanligast giftiga svamparna som vi lätt förväxlar samt information om vad du ska göra om du misstänker förgiftning.

Version in english

Mushroom poisoning

There are about 10 really poisonous mushrooms in Sweden. Some of these may look similar to wild edible mushrooms growing in other countries. To avoid mushroom poisoning, only eat mushrooms that you know for sure are edible.

Beware of the most poisonous mushrooms

Three very poisonous mushrooms in Sweden are the destroying angel, the death cap and the deadly webcap. If you eat any of these, you can get severely poisoned. Eating a larger amount can be life-threatening.

Giftinformationscentralen (The Swedish Poison Information Centre) has developed information material in several different languages where you can learn more about the most commonly poisonous mushrooms that are easily mistaken for edible ones, as well as information on what to do if you suspect poisoning.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: rose-marie fältskog