Mycket hög smittspridning av covid-19 kräver anpassade förhållningsregler och prioriterad testning

Coronavirus
Coronavirus

För att minska frånvaron av personal i många verksamheter när spridningen av covid-19 är mycket hög ändras nu förhållnings-reglerna om att stanna hemma från arbete eller skola när man själv eller någon i hushållet är sjuk. Folkhälsomyndigheten uppdaterar också de nationella rekommendationerna för regionernas prioritering av testning.

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt mycket hög och fortsätter att öka. Belastningen på hälso- och sjukvården på grund av den omfattande smittspridningen fortsatt hög, även om antalet inneliggande patienter inom intensivvården har stabiliserats. Smittspridningen leder också till att fall inom äldreomsorgen ökar och därmed behovet av att ytterligare stärka skyddet för de som riskerar allvarligast konsekvenser av covid-19.

Smittspridningen leder till risk för frånvaro av personal, och allvarliga konsekvenser inom samhällsviktig verksamhet. Detta både på grund av att många är sjuka, vård av barn och på grund av förhållningsregler för symtomfria hushållskontakter på grund av den relativt höga risken de har att utveckla covid-19.

Folkhälsomyndigheten bedömer att ett antal förändringar och undantag, som inte bedöms väsentligen öka risk för smittspridning, nu behöver göras från förhållningsregler om att stanna hemma när man själv eller någon i hushållet är sjuk.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: ulf strandberg