Fler åtgärder införs mot den ökade smittspridningen av covid-19

Coronavirus
Coronavirus

Smittspridningen i landet ökar kraftigt och läget inom hälso- och sjukvården är mycket ansträngt. Allvarlig sjukdom har ökat kraftigt bland ovaccinerade. Även vaccinerade har på grund av omikron nu ett sämre skydd mot infektion, även om skyddet mot allvarlig sjukdom kvarstår som mycket gott. För att minska belastningen på hälso- och sjukvården införs fler tillfälliga åtgärder bland annat för restauranger, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Åtgärderna införs med avsikten att de ska gälla under en begränsad tid, för att vaccinationsinsatserna ska hinna komma längre. Åtgärderna bedöms i nuläget behöva kvarstå fram till mitten av februari, men kommer att omprövas var 14:e dag. Målet är att avveckla åtgärderna så snart skyddet i befolkningen ökat, och situationen inom hälso- och sjukvården stabiliserat sig.

– Åtgärder syftar till att minska kontakterna i den vuxna befolkningen och därmed bromsa smittspridningen och belastningen på hälso- och sjukvården. Främst handlar det om att begränsa större sammankomster inomhus. Alla vuxna uppmanas också att begränsa antalet nära kontakter inomhus, genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: peter persson