Beredskapsveckan v. 39

Exempel på bra saker att ha hemma (MSB.se)
Exempel på bra saker att ha hemma (MSB.se)

Årjängs kommun deltar tillsammans med Arvika, Eda och Säffle kommuner i Beredskapsveckan. Den genomförs årligen under vecka 39.

Vad är Beredskapsveckan?

Beredskapsveckan, tidigare Krisberedskapsveckan, är en årlig och nationell informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Beredskapsveckan är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Beredskapsveckan är ett initiativ av MSB och genomförs i samarbete med Länsstyrelsen Värmland, länets 16 kommuner, Region Värmland, Karlstads universitet och frivilligorganisationer i länet.

Årets tema - ÖVA!

Årets tema för Beredskapsveckan är ''Öva!''. Under veckan kommer det att erbjudas enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer. För dig som privatperson har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), tagit fram ett webbaserat utbildnings- och övningsverktyg. I utmaningen ”Sju dagar” får du, utan förberedelser, öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott.

Hur deltar Årjängs kommun?

  • Under hela vecka 39 kommer det finnas en monter på Töckfors bibliotek med en krislåda, broschyrer och böcker kopplat till årets beredskapstema. På Årjängs och Töcksfors bibliotek kan du hämta MSB:s övningskalender ''Sju dagar'' samt ett beredskapsbingo för barn i tryckt format. Beredskapsbingon är en kul aktivitet för barnen med enkla uppgifter som ska lösas hemma tillsammans med en vuxen. Barnens beredskapsbingo finns också digitalt som en PDF.
  • Räddningstjänsten kommer finnas på plats på Årjängs torg torsdag 28/9 mellan klockan 15-18. De kommer informera om räddningstjänstens verksamhet och vikten av att öva på sin hemberedskap. FRG (frivilliga resursgruppen) kommer också finnas på plats som övar på hemberedskap samt informerar om sin verksamhet.

Prova på The Exitainer i Arvika

När? Onsdag 27/9, klockan 15:00-18:00

Var? Husbilsparkeringen i Arvika hamn

''The Exitainer'' är en cointainer inredd som ett riktigt hem där din uppgift är att hantera störningar och problem som dyker upp. Här får du prova på dina hemberedskapskunskaper. Övningen tar cirka 10 minuter och är lämplig för 4-6 personer åt gången.

I anslutning till Exitainern kommer du även kunna prova på olika hemberedskapsprylar tillsammans med civilförsvarsbundet samt träffa kommunens säkerhetssamordnare och räddningstjänsten.

Kommunens ansvar i en kris

Kommunen ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skolor fungerar vid en samhällskris. Det är viktigt att ha i åtanke att du som privatperson också har ett viktigt ansvar, du behöver planera för att kunna klara dig utan samhällets hjälp i minst några dygn.

Vid en kris kommer hjälpen från samhället först gå till dem som behöver den mest. Därför är det viktigt att alla är förberedda för att kunna klara sig själva ett tag under en kris.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: erika ståhl