Kunskapsprov

Du som söker serveringstillstånd eller provsmakning av alkoholdrycker ska avlägga ett nationellt kunskapsprov som är framtaget av Statens folkhälsoinstitut för att visa att du har kunskaper om alkohollagen.

Förberedelser inför provet

I Folkhälsomyndighetens kunskapsplan kan du läsa mer om provet och vilka kunskaper som krävs för att klara det. Länk till Folkhälsomyndigheten kunskapsprov. Länk till annan webbplats.

Ska du göra provet för stadigvarande servering till allmänheten bör du vara förberedd på att provet även innehåller frågor om catering. Det beror på att ett serveringsställe som har stadigvarande servering till allmänheten kan anmäla cateringverksamhet utan att företrädaren behöver göra kunskapsprovet igen.

Hur går kunskapsprovet till?
Du börjar med att anmäla dig till provet hos alkoholhandläggaren på bygg- och miljökommunen på kommunen. Vid provtillfället ska giltig legitimation visas upp.

  • Provet är webbaserat och genomförs på kommunhuset. Tiden för provet är högst 90 minuter.
  • Provet är upplagt så att kan du få flera svarsalternativ per fråga.
  • Provet består av fyra olika delar:
    • alkoholpolitik
    • servering
    • tillsyn
    • mat och utrustning

För att bli godkänd på provet krävs 75 % rätta svar i var och en av de fyra delarna.

Det finns möjlighet till två omprov (första provet ingår i ansökningsavgiften). Avgift tas ut för prov två och tre.

Hur redovisas provresultatet?

Alkoholhandläggaren gör en utskrift av resultatet från Folkhälsomyndigheten och skickar till dig. Där kan du se hur många rätta svar du hade i var och en av de fyra delarna som provet består av. Provresultatet måste uppgå till 75 % i varje del, annars måste provet göras om.

Vilka olika slags kunskapsprov finns det?
Folkhälsomyndigheten har utformat sju olika kunskapsprov som består av olika många frågor, beroende på vilket slags serveringstillstånd som söks.

Kunskapsprov

Typ av serveringstillstånd

Antal frågor

Stadigvarande tillstånd till allmänheten

60

Stadigvarande cateringverksamhet för slutna sällskap

60

Stadigvarande tillstånd för slutna sällskap

44

Tillfälligt tillstånd till allmänheten

44

Tillfälligt tillstånd för slutna sällskap

28

Stadigvarande tillstånd för pausservering

28

Tillstånd för provsmakning

28

Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: elin olsson