Kunskapsprov
Du som söker serveringstillstånd eller provsmakning av alkoholdrycker ska avlägga ett nationellt kunskapsprov som är framtaget av Statens folkhälsoinstitut för att visa att du har kunskaper om alkohollagen.
Förberedelser inför provet
I Folkhälsomyndighetens kunskapsplan kan du läsa mer om provet och vilka kunskaper som krävs för att klara det. Länk till Folkhälsomyndigheten kunskapsprov. Länk till annan webbplats.
Ska du göra provet för stadigvarande servering till allmänheten bör du vara förberedd på att provet även innehåller frågor om catering. Det beror på att ett serveringsställe som har stadigvarande servering till allmänheten kan anmäla cateringverksamhet utan att företrädaren behöver göra kunskapsprovet igen.
Hur går kunskapsprovet till?
Du börjar med att anmäla dig till provet hos alkoholhandläggaren på bygg- och miljökommunen på kommunen. Vid provtillfället ska giltig legitimation visas upp.
- Provet är webbaserat och genomförs på kommunhuset. Tiden för provet är högst 90 minuter.
- Provet är upplagt så att kan du få flera svarsalternativ per fråga.
- Provet består av fyra olika delar:
- alkoholpolitik
- servering
- tillsyn
- mat och utrustning
För att bli godkänd på provet krävs 75 % rätta svar i var och en av de fyra delarna.
Det finns möjlighet till två omprov (första provet ingår i ansökningsavgiften). Avgift tas ut för prov två och tre.
Hur redovisas provresultatet?
Alkoholhandläggaren gör en utskrift av resultatet från Folkhälsomyndigheten och skickar till dig. Där kan du se hur många rätta svar du hade i var och en av de fyra delarna som provet består av. Provresultatet måste uppgå till 75 % i varje del, annars måste provet göras om.
Vilka olika slags kunskapsprov finns det?
Folkhälsomyndigheten har utformat sju olika kunskapsprov som består av olika många frågor, beroende på vilket slags serveringstillstånd som söks.
Typ av serveringstillstånd | Antal frågor |
---|---|
Stadigvarande tillstånd till allmänheten | 60 |
Stadigvarande cateringverksamhet för slutna sällskap | 60 |
Stadigvarande tillstånd för slutna sällskap | 44 |
Tillfälligt tillstånd till allmänheten | 44 |
Tillfälligt tillstånd för slutna sällskap | 28 |
Stadigvarande tillstånd för pausservering | 28 |
Tillstånd för provsmakning | 28 |
Kontakt
-
Jessica Ekenbäck
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
0573-141 81 servering@arjang.seBesöksadress
Storgatan 66
Postadress
672 29 Årjäng