Täkt och krossning

Täktverksamhet är brytning av naturmaterial som t.ex. berg, grus, sand, morän, matjord, lera eller torv.

Täkt - en miljöfarlig verksamhet

Täkter prövas enligt samma bestämmelser som gäller för övriga miljöfarliga verksamheter, dvs. 9 kapitlet miljöbalken. Täkter för energitorv regleras dock i Lagen om vissa torvfyndigheter (1985:620). För att bedriva täktverksamhet måste man söka tillstånd hos Länsstyrelsen.

Husbehovstäkt

En husbehovstäkt är en täkt där materialet som bryts endast används till behovet inom den egna fastigheten/brukningsenheten. Materialet får inte säljas eller på annat sätt utnyttjas kommersiellt. Har du en husbehovstäkt kan du behöva anmäla det till bygg- och miljökontoret. Anmälningsplikt gäller då den totala uttagna mängden i täkten överstiger:

  • 10 000 ton naturgrus
  • 10 000 ton berg
  • 50 000 kubikmeter torv eller om verksamhetsområdet för torvbrytning är större än 5 hektar

Den totala mängden räknas från 1 januari 2008 och under hela den framtida brytningstiden i täkten. Det är du som verksamhetsutövare som själv ska dokumentera hur mycket material som tagits ut ur täkten.

Länsstyrelsen kan i vissa fall föreskriva att tillståndsplikt gäller för husbehovstäkt inom vissa områden. Sådana områden kan vara områden där växter och djur kan påverkas eller där det kan uppstå olägenhet för människors hälsa.

Kross- och sorteringsverk

Om du ska ställa upp ett sorterings- eller krossverk måste du anmäla det till bygg- och miljökontoret. Krav på anmälan gäller även när du mekaniskt ska bearbeta betong, tegel eller annat bygg- och rivningsavfall som ska återvinnas.

Du behöver inte göra en anmälan om du ska krossa sten eller naturgrus utanför detaljplanelagt område eller i område som saknar områdesbestämmelser. Detta gäller om krossningen pågår under färre än 30 dagar under en tolvmånadersperiod. Ska du krossa under mer än 30 dagar måste du anmäla.

Anmälan

En anmälningspliktig verksamhet får påbörjas tidigast sex veckor efter det att anmälan har gjorts, om inte tillsyns­myndigheten bestämmer något annat. Anmälan ska därför ske senast sex veckor före åtgärden påbörjas. Tillsyns­myndigheten kan besluta att vissa åtgärder ska göras för att skydda miljön eller i vissa fall förbjuda verksamheten.

1. Administrativa uppgifter

  • Ange vem som ska driva täkten
  • organisations- eller personnummer
  • juridiskt ansvarig för verksamheten
  • besöksadress
  • postadress
  • telefonnummer
  • epostadress
  • kontaktperson i miljöfrågor
  • verksamhetskod enligt miljöprövningsförordningen

Ange även faktureringsadress samt eventuell referens
och id-märkning.

2. Fastighetsuppgifter

  • Ange fastighetens namn.
  • Ange fastighetsägarens namn, adress och telefonnummer.
  • Ange vilken typ av markanvändning som detaljplanen eller översiktsplanen medger.
  • Uppge om det finns vattenskyddsområde
    eller natur- och kulturmiljöområden (till exempel
    Natura 2000-områden) på platsen eller i anslutning
    till platsen där verksamheten ska etableras.
  • Beskriv hur fastigheten används idag och längre tillbaka i tiden (jord- och skogsbruk, friluftsliv, vattentäkter, fornminnen, naturskydd, kraftledningar, vägar etc.).
  • Ange om det har funnits miljöfarlig verksamheten på platsen, vilka processer har funnits inom verksamheten och vilka föroreningar verksamheten kan ha orsakat och var. Hänvisning ska ske till eventuella markundersökningsrapporter.

3. Bifoga kartor

Bifoga karta över verksamhetens lokalisering, topografin
inom området och uppgifter om avstånd till närmaste bostäder, vattendrag, diken och dräneringar. Beskriv grundvattennivån i
området och grundvattnets strömningsriktning. Ange om det finns enskilda vattentäkter i närområdet.

Bifoga karta över verksamhetsområdet samt en skiss som visar placering av upplag, kross, sorteringsverk, sikt, maskinuppställning,
tankningsplats, förvaringsplatser för kemiska produkter och farligt avfall.

Samrådsplikt om husbehovstäkten kan påverka naturmiljön

För täkter som varken är anmälnings- eller tillståndspliktiga kan ändå ett samråd med länsstyrelsen behövas avseende påverkan på naturmiljön enligt 12 kap 6§ miljöbalken. Detta gäller exempelvis om täkten ligger i ett känsligt område med avseende på landskapsbild, flora eller fauna.

Allmänna hänsynsregler

Miljöbalkens allmänna hänsynsregler gäller och ska följas även om tillstånd inte behövs. Viktigt att tänka på är bland annat att ta hänsyn till grannar t.ex. vad gäller damm och buller, att förvara oljor och kemikalier på ett säkert sätt och att begränsa skadorna på naturen, så mycket som möjligt. Att sätta upp kross- eller sorteringsverk fordrar alltid en anmälan dvs. även i eller vid en husbehovstäkt.

Kontakt

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: elin olsson