Åtgärder i Årjängs kommun

Elnät i Årjängs kommun
Elnät i Årjängs kommun

I vinter finns det en viss risk för att det inte finns tillräckligt med el alla timmar i alla delar av Sverige - så kallad effektbrist. Då kan det bli aktuellt att koppla bort elen för ett begränsat antal under ett par timmar för att förhindra ett större avbrott. För dig som elanvändare är det ungefär som ett vanligt strömavbrott. I Årjäng planerar kommunen för tillfälliga elavbrott i verksamheterna.

Inom barn- och utbildningsverksamheten har en handlingsplan arbetats fram för att verksamheten ska kunna bedriva förskola, skola och tillhandahålla måltider vid frånkoppling av el. 

Åtgärder i förskola och skola

För att förskolan och skolan ska vara en trygg verksamhet för barn och elever vid elavbrott så har verksamheten beställt bordslampor och pannlampor för att kunna lysa upp lokalerna vid elbortfall. Det finns också planerade aktiviteter som kan genomföras med barn och elever.

För att klara av renhållning och behov av dricksvatten har våtservetter, vattendunkar och flaskor med dricksvatten köpts in. Det finns också rutiner för hantering av disk vid särkskilda tidpunkter under dagen samt tillgång till engångsmaterial.

Det finns en specialmeny framtagen för mat med kort tillagningstid, och en plan för omställning till andra typer av måltider som inte kräver el.

Lyssna på P4 Värmlands inslag när Katarina Hero, biträdande rektor och Madelen Alfredsson, förskolechef berättar mer om detta här:

Övriga åtgärder i kommunens verksamheter

Årjängs kommun har sammanställt följande råd till verksamheterna kring hur vi kan bidra till att minska elförbrukningen.

  • Släcka lampor i rum där inte någon vistas och ta för vana att släcka om du är sist att lämna ett rum.
  • Använd inte standby-läget på dator och dra ut laddaren när den inte behövs. Stäng dator eller andra apparater när de inte är i bruk.
  • Byt tillLED-lampor där det är möjligt.
  • Sänk temperatur och ventilation i fastigheter/boenden/lägenheter som inte nyttjas. Var uppmärksam på hur värmefläktar i boenden. Normtemperatur i lägenhet är 21 grader.
  • Vädra smart! Om du behöver vädra, öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid.
  • Låt inte ytterdörrar stå öppna/på glänt.
  • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Handdiskning drar 4-5 gånger mer energi som att diska i maskin.
  • Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys och frosta ur frysen. +4 grader i kylen och -18 grader i frysen. Is i frysen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka även baksidan på kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri, det minskar också elförbrukningen.:
  • Låt inte Torkskåp stå på i onödan.


Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: erika ståhl